Hotel- en horecaketen Van der Valk wil de Nederlandse vestigingen van AC Hotels en Restaurants inlijven, werd dinsdag bekend gemaakt door de Italiaanse eigenaar van AC. Het Italiaanse Autogrill gaat het bod, waarvan de hoogte niet naar buiten is gebracht, bespreken met belanghebbenden.

Het bod op AC komt van Gr8 Investments, een investeringsmaatschappij die geleid wordt door Bas van den Nieuwenhuijzen, zoon van zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen, zo meldt het Financieele Dagblad. Joep was getrouwd met wijlen Carlita van den Valk, een dochter van Gerrit van der Valk.

Bas van den Nieuwenhuijzen bevestigde dinsdag tegenover het FD dat enkele leden van de familie Van der Valk betrokken zijn bij het bod, maar wilde verder geen details geven. “Het is in ieder geval geen overname van de familie zelf.”

AC telt achttien hotel-restaurants in Nederland, met een omzet van bijna 33 miljoen euro in 2015 en een operationele winst (ebitda) van 2,8 miljoen euro.

Expansiedrift

“Recessie of niet, Van der Valk opent elk jaar wel ergens in Nederland enkele nieuwe hotels. Dat er geen strak geregisseerd masterplan zit achter die expansie, laat de bouw van het nieuwe Van der Valk Hotel in Veenendaal zien”, schreef het FD twee jaar geleden. In Veenendaal waren namelijk drie Van der Valken afzonderlijk aan het kijken naar nieuwe bouwlocaties – opties op bouwgrond waren al genomen – zonder dat ze het van elkaar wisten.

Van der Valk is namelijk een familiebedrijf dat is georganiseerd in een losse franchise-constructie. Verschillende onderdelen opereren los van elkaar zonder overkoepelende holding die locaties verdeelt. Dit is een erfenis uit 1997. Toen werd het bedrijf verdeeld onder elf kinderen uit de familie.

De afstemming van bouwplannen loopt vaker stroef. Van der Valk-vestigingen staan regelmatig tegenover elkaar in de rechtbank, bijvoorbeeld omdat de een de komst van de ander wil voorkomen.

Het kan dus zijn dat de voordelen van een overname voor Van der Valk gezocht moeten worden in de distributiehoek: besparing aan de achterkant door schaalvergroting. Maar het is ook mogelijk dat de overname een geschikte manier is om aan locaties te komen, zodat franchises elkaar minder in de weg zitten.

Over dat laatste is Van der Valk gesloten, "maar ze zijn niet beursgenoteerd dus ze hoeven ook geen verantwoording af te leggen", zegt horeca-trendwatcher Hans Steenbergen. "Ik verwacht niet dat de grond bij het bod is inbegrepen. Waarschijnlijk wordt de grond gepacht van Rijkswaterstaat."

Toekan erboven

Volgens Steenbergen wil Van der Valk vooral de omzetpotentie van de locaties benutten: "AC is een kwakkelend merk dat denk ik het weinig aandacht krijgt van het moederbedrijf. 33 miljoen omzet voor achttien locaties is echt heel weinig. Van der Valk hoeft er alleen maar de toekan boven te zetten en wat te restylen en de omzet verdubbelt. Dat ze gaan ombouwen, staat vast."

Steenbergen ook te spreken over de vernieuwingsdrift bij het familiebedrijf: "Van der Valk is agressief aan het uitbreiden. Ik zit veel op de weg en zie de ene na de andere hippe Van der Valk verrijzen. Dat ze dat belegen imago hebben weten af te schudden, daar neem ik echt mijn petje voor af."