Daklozen en ggz-patiënten die vanuit de maatschappelijke opvang naar een eigen huis kunnen, krijgen vaak een te dure woning toegewezen.
De Federatie Opvang en de Woonbond waarschuwen woensdag voor de gevolgen. Veel van deze mensen lopen het risico op ernstige financiële problemen als zij een woning moeten accepteren die eigenlijk te duur voor ze is.
,,Van een bijstandsuitkering van 900 euro kan je geen huur van 700 euro betalen”, aldus de Federatie Opvang. Een woordvoerster legt uit dat veel ex-daklozen, ex-gevangenen en ggz-patiënten in de schuldsanering zitten. ,,Om in zo’n traject te mogen blijven, mag je geen nieuwe schulden maken.”
Jaarlijks komen enkele duizenden personen in een te dure woning terecht, aldus de Woonbond en de Federatie Opvang. In de vier grote steden stromen jaarlijks 1200 mensen door van maatschappelijke opvang naar een eigen woning. De organisaties willen dat de woningcorporaties rustiger aan doen met het doorvoeren van huurverhogingen.
Er zijn al te weinig woningen in het goedkoopste segment van 400 tot 500 euro per maand, aldus de Federatie Opvang. ,,Als de corporaties elke keer op de maximale huurverhoging gaan zitten, worden steeds meer woningen onbetaalbaar voor deze mensen.” Volgens de federatie proberen inmiddels veel opvanginstellingen zelf voor goedkope woningen te zorgen, door bijvoorbeeld voormalige verzorgingshuizen en kantoren te verbouwen tot complexen met eenvoudige eenpersoons woningen.
De Tweede Kamer praat woensdag met minister Stef Blok over het 'passend toewijzen' van sociale huurwoningen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl