Beleggers schrikken af van de kleur rood. Ze gaan er risico van vermijden. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
De onderzoekers legden de proefpersonen een aantal financiële beslissingen voor in verschillende kleuren om te kijken wat het effect van de kleur rood zou zijn. Het onderzoek, opgepikt door het Financieele Dagblad en hier te downloaden, leverde interessante resultaten op.
Zo mochten de respondenten bijvoorbeeld kiezen tussen enerzijds de optie ’70 procent kans op een winst van 2 dollar en 30 procent kans op een verlies van 1,50 dollar’ en anderzijds ’70 procent kans op een winst van 4 dollar en 30 procent kans op een verlies van 5 dollar’. De eerste variant is daarbij de optie met het lage risico en de tweede die met een hoger risico.
Sommige mensen kregen de twee opties gewoon in zwarte tekst aangeleverd, maar bij anderen werd het potentiële verlies in het rood neergezet. Dat bleek verschillen op te leveren. Wie rode cijfers voorgeschoteld kreeg koos in 29,1 procent van de gevallen voor de risicovollere optie, maar wie zwarte opties kreeg deed dat in 34,6 procent van de gevallen. Een significant verschil. Blijkbaar drukt de kleur rood op de risicobereidheid van mensen.
Rood beïnvloedt ook beleggingsinfo
De onderzoekers testten daarnaast ook wat voor effect de kleur rood had op beleggers die het toekomstige rendement van een bepaald aandeel moesten voorspellen. De onderzoekers kozen willekeurig drie aandelen uit de S&P 500 en zochten daarin verschillende periodes van 12 maanden waarin het aandeel een negatief rendement had opgeleverd.
Die kregen de respondenten voorgeschoteld met de vraag om op basis van het koersverloop te voorspellen waar het aandeel over zes maanden zou staan. Daarbij mochten ze het volgens hen meest waarschijnlijke, beste en slechtste scenario geven. Sommige mensen kregen de grafieken in het zwart voorgelegd, andere in het rood.
En ook hier was weer een opvallend verschil. Zij die rode grafieken voorgeschoteld kregen voorspelden gemiddeld een toekomstig rendement van -3,9 procent. Zij die op basis van zwarte grafieken werkten, hielden het gemiddeld op een toekomstig rendement van 0 procent. De kleur rood lijkt beleggers dus duidelijk af te schrikken.