- Beurzen blijven alert op de ontwikkelingen rondom de nieuwe omikronvariant van het coronavirus.
- Intussen lijkt de Amerikaanse centrale bank door te willen gaan met het aantrekken van de monetaire teugels.
- Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem belichten de recente marktontwikkelingen en gaan in op een structurele valkuil voor beleggers.
- Lees ook: Selectief winsten veiligstellen kan geen kwaad in uitstekend beursjaar voor aandelen
ANALYSE – Na de klappen die financiële markten opliepen op ‘rode’ vrijdag 26 november, is de beurs deze week in iets rustiger vaarwater terecht gekomen. Maar onderliggend blijft het spannend.
De ‘wildcard’ van een nieuwe coronavariant die iedereen inmiddels kent onder de naam omikron, is nog niet van tafel. De sleutelvragen zijn hierbij: hoe effectief zijn de huidige coronavaccins én hoe ziekmakend is de nieuwe variant?
Het duurt waarschijnlijk nog even voordat experts het hierover eens zijn, want onder meer CEO’s van prominente vaccinmakers zoals BionTech en Moderna spreken elkaar op dit vlak tegen.
Opmerkelijk deze week was verder het optreden van Fed-voorzitter Jerome Powell voor het Amerikaanse Congres. Powell heeft maandenlang betoogd dat de stijging van de inflatie in de VS te wijten was aan “tijdelijke krachten. Maar dinsdag zei hij dat het “waarschijnlijk een goed moment is om dat woord maar eens te schrappen.” Tja!
Velen waren het al niet eens met het beleid van de afgelopen maanden. Zij voelen zich nu gesterkt, doordat Powell heeft erkend dat de inflatie krachtiger en hardnekkiger blijkt te zijn dan hij had verwacht.
De toelichting die Powell gaf aan het Congres suggereerde dat de Fed inmiddels meer belang hecht aan het onder controle houden van de prijzen, terwijl de nadruk eerder leek te liggen op herstel van de arbeidsmarkt. "Het risico op hogere inflatie is toegenomen”, zei hij.
Als gevolg van de opwaartse prijsdruk overweegt de Fed nu om haar programma voor de aankoop van activa vlotter af te bouwen om eerder over te kunnen schakelen op een strakker monetair beleid. Dat zou een rentestijging sneller dan eerder werd gedacht in beeld kunnen brengen.
Regiokeuze kan grote invloed hebben op rendement
In een eerdere bijdrage zijn we ingegaan op de sterke opmars van de dollar, die mede een gevolg is van de omslag in het Amerikaanse monetaire beleid.
Dit keer willen we als aanvulling hierop een bekende valkuil aanwijzen die grote invloed heeft op het rendement dat je als belegger kunt boeken of juist missen. Het gaat dan om de regiokeuze binnen een beleggingsportefeuille.
Onze eigen unieke beleggingsmethode scant de relatieve aantrekkelijkheid van vermogenscategorieën, maar ook van verschillende regio’s. De uitkomst daarvan is bepalend voor de regioverdeling waarbinnen winnende sectoren en aandelen worden geselecteerd. We kiezen nooit voor één regio, maar maken wel de meeste keuzes in die regio die in euro's gemeten het best presteert.
Zo laten we de markten bepalen waar we de kansen zoeken en proberen we de zogenoemde ‘home bias’ te voorkomen. Deze term duidt op de neiging van beleggers om relatief zwaar in hun thuismarkt te beleggen, ook als daar qua rendement geen reden voor is. Dat vormt principieel een beperking op het brede speelveld van de kapitaalmarkten en kan jammer zijn. We hebben immers geen Tesla in Nederland en vele winnaars bevinden zich in de VS.
Doorgaans zijn beleggers beter op de hoogte van bedrijven die ze van huis uit kennen. Hierdoor denken ze kansen en risico's beter in te kunnen inschatten. Raar, maar waar. Bij beleggen in buitenlandse markten ontbreekt het nogal eens aan kennis en vooral vertrouwen om daarin te beleggen.
Zo kostbaar kan 'home bias' zijn: beleggen in de VS leverde afgelopen 10 jaar ruim 250% meer op
Het beleggingsrendement wordt deels bepaald door de opbrengst van de investering zelf, maar ook door schommelingen van wisselkoersen.
In de onderstaande grafiek zie je het verschil in rendement voor de brede S&P 500-index uit de VS en de brede STOXX Europe 600-index in 2021, waarbij het valuta-effect is meegenomen door beide indices in dezelfde valuta te laten noteren. Puur op basis van de koersbeweging noteert de S&P 500 24 procent hoger en de STOXX Europe 600 bijna 8 procent, een verschil van 16 procent.
Gecorrigeerd voor dividend maakt gaat het om een verschil van 14,5 procent in het voordeel van de VS.
Het uiteenlopen van de verschillen tussen Europa en de VS sinds oktober heeft onder meer te maken met de beleidsverschillen tussen centrale banken. De ECB is extreem voorzichtig gebleven met het terugdraaien van het goedkoopgeldbeleid, terwijl de Federal Reserve een draai heeft gemaakt.
Het vooruitzicht van hogere rentetarieven in de VS heeft de dollar aantrekkelijker gemaakt en dat maakt Amerikaanse beleggingen voor eurobeleggers meer waard.
Op de langere termijn zijn de verschillen nog veel groter en des te schrijnender voor de Europese belegger. We hebben het hier over een gigantisch verschil in rendement, zoals blijkt uit de onderstaande grafiek.
Kijk je alleen naar de koersbeweging van de S&P 500 en de STOXX Europe 600, dan heeft de VS een stijging van 345 procent laten zien in tien jaar tijd, tegen 92 procent procent voor Europa. Een verschil van 253 procent!
Corrigeer je voor dividenden en inkoop van eigen aandelen, dan blijkt het verschil nog groter te zijn, te weten 274 procent het voordeel van de VS.
In Europa keren beursgenoteerde bedrijven veel dividend uit, maar de VS maakt dat meer dan goed met massale inkoopprogramma’s van aandelen.
Wat is beter? Nou, in de afgelopen 10 jaar kreeg je (rekening houdend met dividenden) jaarlijks een rendement van 18,4 procent door te beleggen in een Amerikaanse index, tegen 10,4 procent in Europa.
Home bias? Als Europese belegger moet je daar extra scherp voor waken, want zoals je ziet kan het heel veel rendement kosten als je hier geen rekening mee houdt.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.