- Ook in tijden van hoge inflatie blijven Nederlanders bloemen kopen voor Valentijnsdag.
- Wel zijn rode rozen minder populair vanwege de hoge prijzen, zeggen bloemenplatforms Topbloemen.nl en Fleurop.
- Kwekers hebben de productie van rozen beperkt vanwege de hoge gasprijzen.
- Lees ook: Volgens ‘de grondlegger’ van online daten moet je deze 3 vragen stellen om te checken of iemand op de lange termijn bij je past
Ook in deze tijd van hoge inflatie blijven Nederlanders bloemen kopen om hun geliefde te verrassen met Valentijnsdag.
Wel is dit vaker dan andere jaren iets anders dan rode rozen, zeggen bloemenplatforms Topbloemen.nl en Fleurop. Verder zijn bloemen volgens veilingbedrijf FloraHolland dit jaar iets in prijs gestegen, maar kunnen kwekers niet al hun fors gestegen kosten doorberekenen.
Bij zowel Topbloemen.nl als Fleurop valt het aantal bestellingen mee. Topbloemen.nl – naar eigen zeggen onlinemarktleider – noteert een daling van 5 procent ten opzichte van vorig jaar, maar had vanwege de inflatie rekening gehouden met een sterkere afname. Het gemiddelde bestelbedrag valt wel 8 procent hoger uit, op zo’n 30 euro.
Bij Fleurop ligt het aantal bestellingen vooralsnog iets hoger dan vorig jaar, maar de grootste drukte moet de komende dagen nog komen. “Mannen zijn meestal niet zo snel”, aldus Christian Quint, die bij de coöperatie met zevenhonderd lokale bloemisten verantwoordelijk is voor het productaanbod op de website.
Maar rode rozen zijn minder populair. "Die steken er bovenuit qua prijs", aldus Topbloemen.nl-directeur Edwin van Arkel."Iedereen wil rode rozen op één dag, dus dan komt er ineens een enorme vraag. Maar zoveel aanbod is er niet doordat kwekers minder zijn gaan produceren door de hoge gasprijzen. Dat drijft de prijs nog meer op." Tulpen zijn bezig aan een opmars, net als een gemengd boeket. Maar dan nog wel in het rood.