Na de zomervakantie besluiten veel mensen dat het roer om moet. Pas als ze tijd hebben om na te denken over het dagelijks leven, realiseren ze zich: ze hebben het eigenlijk helemaal niet naar hun zin op hun werk en willen wat anders gaan doen.

Dat zorgt ervoor dat vacaturesites na de zomervakantie een stuk vaker bezocht worden en dat ook coaches het drukker krijgen.

In de Verenigde Staten hebben ze een term bedacht voor dit gevoel: de post-vacation blues. Door je vakantie kom je erachter dat je het dagelijks leven helemaal niet zo leuk vindt. Je hebt er geen zin meer in, geen energie meer voor en je wil gewoon een poosje niks doen.

Maar waar komt dit gevoel vandaan? Wat doet een vakantie met je hoofd? Hoe komt het dat je op een strand, ver weg van huis, opeens tot zulke andere inzichten komt en wat moet je daar vervolgens mee? We vroegen het aan loopbaancoach Rick van de Water en Tosca Gort, oprichter van GORTcoaching.

Tijd om na te denken

Van de Water merkt het ook aan zijn eigen website: na vakantieperiodes, kerst en zelfs na Koningsdag schiet zijn bezoek omhoog. “Het is dan echt het vijfvoudige van wat het normaal is. Mensen zoeken zelfs na een korte periode van rust plotseling een loopbaancoach.”

Volgens Van de Water heeft dat met een aantal dingen te maken. Ten eerste: als je op vakantie bent, ben je er echt even uit. "Je hebt tijd en rust om je werk los te laten en om over jezelf na te denken. Als je er helemaal uit bent, in een ander land en andere omgeving, dan kom je meer tot jezelf en denk je: wat ben ik nu allemaal aan het doen met mijn leven en klopt dat nog wel met wie ik ben en wie ik wil zijn?"

Die gevoelens waren er eerder misschien ook al, zegt Gort, maar toen kon je ze nog onder de oppervlakte houden in alle drukte van het dagelijks leven. Of je negeerde ze. "Maar als je tijd hebt om na te denken, weet je in één keer: dit kan ik niet meer negeren."

Volgens Van de Water speelt ook mee dat je op vakantie vaak in de buurt bent van je partner of vrienden en dat je er dus uitgebreid over kunt praten. Door hen als klankbord te gebruiken, lukt het je makkelijker om je eigen gedachten op een rijtje te zetten.

Negeer het gevoel niet

Maar wat moet je dan met dat gevoel? Negeren is in ieder geval geen optie. Van de Water: "Zo'n gedachte komt niet voor niets naar boven, dus het is de moeite waard om hem te onderzoeken. Realiseer je dat het gras altijd groener is, je wordt overal geconfronteerd met vervelende systemen of collega's, het leven is niet altijd fantastisch. Maar als je denkt dat je in een andere situatie beter af bent, waarom zou je dan ergens blijven waar je niet gelukkig bent?"

Maar hoe onderzoek je die gedachte dan? Volgens Gort kun je dat doen door te praten, met bijvoorbeeld je partner, met vrienden of met een coach, maar ook door te kijken welke functies er zoal worden aangeboden.

"Veel mensen die naar vacatures kijken zijn nog niet echt op zoek naar een andere baan, maar checken hun gevoel", zegt ze. "Als je bij geen enkele vacature zin krijgt om te solliciteren, zit je nog op de goede plek. Maar als je een vacature ziet waarbij je denkt: goh, deze baan lijkt me echt heel leuk, dan is dat wel een teken aan de wand."

En uiteindelijk komt het ook neer op je eigen gevoel, zegt Gort. "Er is niet echt één antwoord op de vraag wanneer je toe bent aan een andere baan. Dat is voor iedereen anders." Sommige mensen nemen met minder genoegen dan anderen. "Dat gevoel is heel individueel."

Onderneem actie

Daarom zou Van de Water ook niet direct aanraden om je baan op te zeggen. "Bespreek eerst op je werk wat je dwarszit. Ik zou altijd proberen om de situatie daar te verbeteren, door met je leidinggevende of iemand van HR te praten. Misschien zijn er intern wel oplossingen te vinden."

Lukt dat niet en zit je nog steeds met dat gevoel, wees dan ook niet bang om uiteindelijk een knoop door te hakken. "Mensen zijn vaak heel opgelucht als ze hun baan hebben opgezegd. Ze hebben er nachten over wakker gelegen en hebben het uiteindelijk toch gedaan."

Het is doodeng, maar als je ervan overtuigd bent dat je het niet meer naar je zin hebt en dat daar niets aan te veranderen is, misschien wel beter.

Lees meer over solliciteren: