De euro wordt in 25 landen als betaalmiddel gebruikt, en die teller blijft oplopen. Hartstikke handig als je dat gewissel met valuta maar irritant vindt, maar misschien geeft vreemd geld jou juist een vakantiegevoel. Waar kun je dan momenteel het best terecht met je euro’s?

Tegenover de grootste valuta doet de euro het al een tijd niet goed. In de zomer van  2018 kreeg je nog 1,17 Amerikaanse dollar voor een euro, nu is dat nog maar 1,12 dollar. Ofwel de dollar is bijna 5 procent duurder geworden.

Ga je naar New York op vakantie, dan heb je helemaal een probleem. Volgens vergelijkingssite Numbeo zijn boodschappen daar 62 procent duurder dan in Amsterdam.

Maar hoe zit dat met andere populaire vakantielanden buiten de eurozone? Business Insider bekeek wat de euro doet tegenover de dollar en 8 andere munten.


Verenigde Staten: 1 euro = 1,12 dollar


Groot-Brittannië: 1 euro = 0,899 Britse pond

Ten opzichte van het Britse pond zitten 'we' al een tijdje in de lift. Een euro kostte een jaar geleden ongeveer 0,88 pond, inmiddels krijg je bijna 2 penny's meer voor een euro. Veel hoger heeft de euro de afgelopen jaren niet gestaan tegenover het pond.

Natuurlijk speelt ook hier dat een vakantie naar Groot-Brittannië over het algemeen niet goedkoop is. Maar in elk geval ben je nu goedkoper uit dan een paar maanden geleden.

Heb je in het najaar nog een gaatje in de kalender, dan kun je ook de Brexit onder Boris Johnson nog even afwachten. Alleen het premierschap van Johnson op zichzelf al is een voorbode van nieuwe koersschokken voor het pond, schreef valuta-expert Joost Derks vorige maand al.


Hongarije: 1 euro = 325 forint

Maar neem Budapest en de Hongaarse forint eens. In een van de mooiste steden van Europa – die helaas per trein wat moeilijker te bereiken is – kun je sowieso al goedkoop eten en drinken in vergelijking met Nederlandse prijzen.

Ten opzichte van de zomer van 2018 lijkt er weinig te zijn gebeurd met de wisselkoers. Je krijgt momenteel 325 forint voor een euro. Maar afgelopen maart was dat nog maar 313 forint. Misschien klinkt die 4 procent extra niet heel indrukwekkend, maar met restaurantprijzen die volgens Numbeo 53 procent onder die van Amsterdam liggen, heb je er zo een gratis etentje uit.


Egypte: 1 euro = 18,66 Egyptische pond

Dit jaar net als vorig jaar naar Egypte? Dan ben je misschien wel flink duurder uit. De euro liep ten opzichte van de Egyptische pond meer dan 11 procent terug.

Waar je vorig jaar nog zo'n 21 pond kreeg, moet je nu genoegen nemen met net iets meer dan 18,60 pond voor iedere euro. Het enige voordeel dat je hebt is dat er over het afgelopen jaar een gestage koersdaling van de euro ten opzichte van de Egyptische munt te zien is. Wat dat betreft kom je dus waarschijnlijk niet voor verrassingen te staan; het is gewoon duidelijk duurder geworden om nog even een resort te pakken of de piramiden te bekijken.


Zwitserland: 1 euro = 1,11 Zwitserse frank

Ondanks het feit dat Zwitserland vooral bekend is als wintersportoord, is er ook in de zomer heel wat te zien. De berggebieden transformeren dan tot een idyllisch landschap. Het meer van Genève en de Bodensee zijn ook geliefde vakantieplekken, de stad Genève zelf is het hele jaar door een must see.

Hoeveel je in het bergachtige land nu precies kunt uitgeven verschilt elke paar maanden, maar je bent over het afgelopen jaar gemiddeld steeds duurder uit.

Kreeg je vorig jaar in de zomer nog ruim 1,16 frank voor je euro, nu is dat maar net iets meer dan 1,11 frank. Dat zijn nog geen verschillen waar je je voor een vakantietrip misschien echt druk om maakt, toch kan het je al gauw flink wat repen chocolade schelen.


Zweden: 1 euro = 10,62 Zweedse kroon

Zweden is niet het eerste land waar je aan denkt voor een zomervakantie. Het land met zijn vele bossen, traditionele houten huisjes en mooie steden is wel steeds meer in trek. Dus als je dit jaar gaat ben je misschien de grote trend nog net voor.

Je bent er deze zomer ook nog eens goedkoper uit dan een jaar geleden. Waar je toen nog geen 10,30 kronen kreeg voor iedere euro, wissel je ze nu om voor ongeveer 10,60 kronen. Dat is toch mooi meegenomen in een land dat berucht is om zijn hoge horecaprijzen.

Deze trend is ook al even bezig. De laatste vijf jaar krijg je steeds meer Zweedse kronen voor je euro's en ben je er dus, in ieder geval voor wat de wisselkoers betreft steeds goedkoper uit.


Thailand: 1 euro = 34,6 baht

Thailand staat al jaren boven aan veel verlanglijstjes van toeristen. De koers van de Thaise baht lijkt ook dit jaar weinig mensen af te schrikken, toch is een bezoek aan het land van de eeuwige glimlach fors duurder geworden. Met een verschil van ruim 11 procent moet je flink wat extra geld meenemen om hetzelfde te kunnen kopen.

Het verschil betekent concreet dat je voor 1 euro vorige zomer nog 38,80 baht kreeg, en nu net geen 34,60 baht. Op vakantie vergeten we de wisselkoers na de eerste paar dagen vaak, maar met zulke verschillen moet je toch gaan oppassen. Even niet opletten en je bent al voor het eind van je vakantieweken door je budget heen.


Turkije: 1 euro = 6,45 Turkse lira

Voor een vakantie naar Turkije zijn we in Nederland altijd in, ondanks alle politieke discussies. Aan de belangrijkste drie voorwaarden voor een zomervakantie, zon, zee en strand, wordt immers altijd keurig voldaan. De euro zit ook flink in de lift ten opzichte van de Turkse lira, sinds de afgelopen zomer. Maar liefst 16,6 procent is het verschil, ten opzichte van een jaar geleden.

We zien nog een aantal interessante verschillen, want deze zomer is niet eens de gunstigste periode van het afgelopen jaar. Kreeg je vorig jaar 5,75 lira voor elke euro, nu is iedere euro die je uitgeeft al ruim 6,45 lira waard. Maar midden in de zomer van 2018 heeft de koers ook nog even op ruim 7,75 lira gestaan. Voor de waaghalzen kon het in 2018 flink uitmaken in welke zomerweek je op vakantie wilde.

Hoewel we er op vakantie niet vaak aan lijken te denken, bepaalt de politiek wel degelijk duidelijk de koers. Nadat de Turkse president Erdogan de baas van de centrale bank afgelopen weekend ontsloeg, staat de munt van het land nog verder onder druk. De Turkse lira daalde na het nieuws fors verder.


Marokko: 1 euro = 0,15 Marokkaanse dirham

Ga je naar Marokko, dan is er ten opzichte van vorig jaar weinig om je als vakantieganger echt druk om te maken. Met een daling van 1,9 procent krijg je nu 0,15 dirham voor je euro terwijl je er vorige zomer rond deze tijd nog 0,152 kreeg.

Was je vorig jaar begin september in Marokko dan kom je wel voor verrassingen te staan. Net na de zomer is er toen een enorme daling va de euro ten opzichte van de dirham ingezet en kreeg je op een gegeven moment nog maar net iets meer dan 0,13 dirham voor elke harde euro.

Dat verschil is inmiddels dus wel al weer helemaal goed gemaakt, met als uitkomst dat we pas geleden al weer even op het koersniveau van vorig jaar zaten. Leuk voor de valutahandelaren, maar als vakantieganger merk je er dus netto toch weinig van.


Lees meer over geld op vakantie: