- Op vakantie met een camper geeft veel vrijheid om te gaan en staan waar je wilt.
- Maar een vakantietrip met de camper kan door de hoge brandstofprijzen ook erg duur worden.
- Business Insider sprak expert Frans Hoofwijk over simpele tips en trucs om te besparen op het brandstofverbruik van een kampeervoertuig.
- Lees ook: Met de camper naar Noord- of Zuid-Europa? Dit zijn essentiële verschillen waar je op moet letten
In de afgelopen jaren werden vakanties met de camper steeds populairder. Dat is onder andere te zien bij de toenemende vraag naar nieuwe en tweedehands campers, maar bijvoorbeeld ook aan de groeiende populariteit van vakantiebestemmingen in de Eiffel en de Ardennen.
De enorme stijging van brandstofprijzen maakt een vakantie met de camper wel ineens een stuk duurder. Tenminste, daar lijkt het op het eerste gezicht op.
Maar als je een beetje creatief en logisch nadenkt, dan is die hogere dieselprijs misschien helemaal geen probleem. Sterker nog, het zou zich zelfs in iets onverwachts moois kunnen vertalen.
We vroegen Frans Hoofwijk, specialist op het gebied van recreatieve voertuigen bij camperverhuurplatform Camptoo, naar enkele tips waardoor de duur betaalde brandstoffen geen roet in het eten gooien.
1. Kies voor een nieuwere of lichtere camper
Nieuwere campers hebben een aantal voordelen, maar voor het brandstofverbruik komt het neer op een ding: ze zijn zuiniger. “Nieuwe campers hebben vaak een zuinigere motor omdat ze verder doorontwikkeld zijn, daarnaast zijn ze vaak krachtiger”, zegt Hoofwijk. Een lichtere camper verbruikt logischerwijs minder brandstof.
Maar het voordeel van een lager brandstofverbruik kan teniet gedaan worden door de hogere huur- of aankoopprijs van die nieuwere kampeervoertuigen. “Ja, dat klopt, maar dat betekent ook dat de nieuwere camper niet per definitie goedkoper is onder aan de streep. Het is uiteindelijk een persoonlijke afweging”, legt Hoofwijk uit. “Vooral voor de langere reizen is een nieuwere camper aan te raden omdat die vaak meer comfort biedt dan de oudere modellen. Dus als je twee of drie weken naar Scandinavië of Zuid-Europa gaat, dan is dat comfort de hogere al prijs waard. Maar daar komt dan nog bij dat op die reizen de zuinigheid beter tot zijn recht komt”.
Voor de kortere reizen net over de grens zou Hoofwijk dan ook niet per se een nieuwer model aanraden.
2. Vermijd bergen en neem de snelweg
Een berg vermijden, dat klinkt alsof je er omheen moet rijden, “maar dat bedoel ik er niet mee te zeggen. Waar ik hiermee op doel is nadenken over de manier waarop je gaat reizen,” vertelt Hoofwijk. Er zijn volgens de expert namelijk grofweg twee manieren waarop je de vakantie kunt doorbrengen met een camper: je ziet de reis als vakantie, of de bestemming als vakantie.
In het laatste geval is het advies om niet via mooie binnenweggetjes te rijden omdat deze vaker bergen en steile hellingen bevatten dan bijvoorbeeld snel- en tolwegen. “Bij de snelweg kun je veel constanter rijden, dat houdt in dat je minder van de motor vraagt en je dus ook zuiniger rijdt. Ja, je komt wel bergen tegen, maar door de constante snelheid merk je hier een stuk minder van dan als je naar je bestemming rijdt over kronkelige binnenweggetjes”, stelt Hoofwijk.
Mocht je de reis als vakantiedoel zien, dan is wellicht het overwegen waard om de route van te voren zo te plannen dat je hellingen hier en daar vermijdt of de blootstelling eraan vermindert, “maar wellicht is het dan gewoon handiger om de wat hogere brandstofrekening voor lief te nemen,” aldus Hoofwijk.
3. Neem niet al te veel spullen mee en zorg voor een goede bandenspanning
“Mensen nemen snel veel te veel mee. Vooral mensen die nog niet gewend zijn om met de camper op pad te gaan, zien veel kastjes en denken dat die vol moeten, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo”, lacht Hoofwijk.
Hoe minder gewicht je meeneemt, hoe zuiniger de camper rijdt. Dat is logisch. Het is dan ook handig om voor aanvang van de reis na te denken over wat je allemaal op locatie of onderweg kunt kopen.
“We zien vooral dat mensen vaak veel te veel voedingsmiddelen meenemen. Enerzijds omdat ze bang zijn dat ze het op locatie niet kunnen kopen, anderzijds omdat ze gewend zijn aan hun producten en merken”, zegt Hoofwijk. “Maar in het Europa waar wij wonen kun je eigenlijk overal alles krijgen wat je nodig hebt. Maar dingen niet meenemen voegt ook iets toe aan het vakantiegevoel, want wat is er nu leuker dan op de bestemming lokale wijnen te proberen in plaats van de wijn die je thuis ook altijd al drinkt?”
Daarnaast zijn er praktische dingen zoals er dagelijks voor zorgen dat de vuilwatertank leeg is. En ook de hele verswatertank hoeft niet vol. “Bij vertrek is 20 liter meer dan genoeg, zeker voor de eerste paar dagen,” stelt Hoofwijk.
Ook kan er gedacht worden aan het huren van fietsen op locatie, in plaats van ze zelf meenemen. Hoofwijk: “En we horen vaak dat mensen te veel kleding meenemen. Maar je kunt bijna overal gewoon een wasje draaien als het nodig is, dus je hoeft niet voor elke dag schone kleren mee te nemen.”
Het controleren van de bandenspanning is altijd een goed idee, zeker als de camper net van de stalling komt. Niet alleen zorgt een goede bandenspanning voor een lager verbruik, het voorkomt ook onnodige bandenslijtage.
4. Zoek goedkope tankstations
Aan de snelweg tanken is natuurlijk het makkelijkst en het snelst, maar daarvoor moet je ook dieper in de buidel tasten. Hoofwijk raadt dan ook aan om tijdig een dorpje naast de snelweg in te duiken. Daar zijn de brandstofprijzen doorgaans een stuk lager.
“En je hoeft meestal niet ver te zoeken, want op vrijwel elk weggetje dat twee dorpen met elkaar verbindt, vind je wel een pomp”, legt Hoofwijk uit.
Volgens de expert van Camptoo zijn er ook meerdere apps te vinden die je naar het goedkoopste tankstation leiden, maar daar is hij geen groot fan van. “Wat je merkt is dat je dan toch al snel extra kilometers gaat omrijden waardoor het voordeel eigenlijk alweer teniet wordt gedaan en het je eigenlijk alleen maar extra tijd kost.”
Ook geeft hij als tip om van de snelweg af te gaan en een dorpje op te zoeken als je wilt overnachten. “Niet alleen is het veiliger dan langs de snelweg, het is goedkoper en altijd leuker.”
En sta je toevallig in Luxemburg met de camper te tanken omdat het zo goedkoop is, laat je dan niet verleiden tot het vullen van jerrycans. “Dat kan ik echt niet aanraden”, zegt Hoofwijk stellig. “Je kunt ze nooit veilig vervoeren in een camper, dus dan zit je al met dat risico. Daarnaast werk je vaak met plastic jerrycans en moet je ook nog eens zelf de auto vullen, nee, dat brengt echt te veel gevaar met zich mee.”
5. Kies voor de elektrische camper
De elektrische camper bestaat nog niet heel lang, maar heeft als groot voordeel dat je er geen benzine of diesel mee hoeft te tanken. Het wordt nog mooier, want vaak zijn bij de huur van zo’n voertuig de laadpas en dus ook de laadkosten inbegrepen. Daarmee schrap je de hele brandstofbon.
Toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden als je voor een elektrische camper kiest. “Je moet bijvoorbeeld rekenen dat je maximaal 100 tot 200 kilometer per dag kunt rijden. Dat is niet optimaal voor langere reizen”, zegt Hoofwijk. Hij raadt dit type camper dan ook nog af voor degenen die verre vakanties willen.
Ook moet je anders omgaan met de manier waarop je reist, want je zult er rekening mee moeten houden dat je op het eindpunt van de reisdag een laadpaal of stopcontact in de buurt hebt. “Gelukkig krijg je bij de meeste elektrische campers een app die alle laadmogelijkheden aangeeft”, zegt Hoofwijk.
Omdat elektrische campers een vrij beperkte actieradius hebben, stelt Hoofwijk dat dit voertuig uitermate geschikt is om Nederland en de grensgebieden opnieuw te ontdekken. “We zagen dat mensen tijdens de corona enorm veel binnen Nederland op vakantie gingen en dit geweldig vonden”, aldus Hoofwijk.
“Zo ging ikzelf vorig jaar bijvoorbeeld naar Texel en ervoer dat alsof het een soort tropisch eiland was. En dat terwijl lang niet alle terrasjes open waren. Ook heb ik de Biesbosch helemaal opnieuw ontdekt in de elektrische camper en hebben we midden in het centrum van Zwolle op een camperplek overnacht”, zegt Hoofwijk. “Je hoeft echt niet ver om een geweldige vakantie te hebben, en dat zien steeds meer mensen.”
En dat is dan ook eigenlijk de belangrijkste bezuinigingstip die Hoofwijk heeft. Je verbruikt immers het minst als je minder kilometers maakt.