Ze noemen het zelf de belangrijkste innovatie in de bijenteelt sinds 1852. Cedar Anderson en zijn vader Stuart hebben tien jaar gedaan over hun uitvinding: een bijenkast waar de honing uit een kraantje komt lopen.

De Andersons brengen hun vinding via Indiegogo op de markt. De “Flow Hive“, zoals uitvinding van de Australiërs heet, bestaat uit plastic, deels voorgevormde honingraten. De bijen maken de raten af met hun was en vullen de cellen met honing. Maar door een hendel over te halen splitsen de cellen verticaal binnen de raat, waardoor tunnels ontstaan.

De honing vloeit vanzelf

De honing vloeit vanzelf naar beneden, door een gat onderaan het raamwerk, zo de kast uit. De bijen merken daar vrijwel niets van. Als de honingraat is leeggelopen, schakel je de cellen weer terug. De bijen kunnen de opening van de cellen weer open maken, en opnieuw vullen met honing.

“We hadden ons niet gerealiseerd dat er dan een capillaire werking ontstaat en de viscositeit van de honing verbetert”, zegt vader Stuart. “Niet alleen vloeit de honing naar beneden, maar het lijkt wel alsof hij zichzelf eruit trekt.” Het effect is vrijwel hetzelfde als de traditionele methode: honingraten wegschrapen en het resultaat door een centrifuge halen.

Luchtdicht afdekken

Zomaar de honing uit het kraantje laten lopen zoals de Anderson in hun promovideo doen is in de praktijk waarschijnlijk niet verstandig. Zodra bijen honing ruiken, worden ze agressief en beginnen ze om de honing te vechten. Dek de pot waarin je de honing opvangt dan ook luchtdicht af, adviseren vader en zoon.

Maar voor de rest beweren de Andersons dat de bijen met dit systeem een stuk minder worden gestoord, en dus minder agressief zullen zijn. In plaats van de complete installatie aan te schaffen, kunnen imkers hun bestaande honingraten vervangen door de Flow-raten.

Geen pijp meer nodig

Volgens de Andersons is een bijkomend voordeel dat bijenhouders hun beestjes beter kunnen observeren. "Wij kunnen tussen de raten kijken en zien hoe gezond de bijen zijn en hoe ze aan de cellen werken."

De vinding van de Andersons lijkt veel van de bekende imker-uitrusting overbodig te maken. Of iedere imker daar op zit te wachten, is de vraag: juist het oogsten van de honing is een favoriete bezigheid van veel bijenhouders, hoe omslachtig ook.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl