Een 54-jarige Spaanse vrouw neemt als proefpersoon deel aan het de praktijktests van het coronavaccin van farmaceut Johnson & Johnson.
Tegenover Business Insider España vertelt de vrouw over haar ervaringen.
Ze weet niet of ze het echte vaccin krijgt of een placebo.
“Een maand geleden was ik thuis bezig, terwijl de televisie aan stond. Op het nieuws zag ik dat ziekenhuizen in Madrid en Santander zich aan het voorbereiden waren op tests met coronavaccins waaraan vrijwilligers konden meedoen.
“Het bericht trok mijn aandacht en ik belde direct met een van de ziekenhuizen om meer informatie te krijgen. Een vriendelijk meisje vertelde me dat er over half uur een voorlichtingsbijeenkomst zou beginnen en dat ik daar welkom was. Dat was wel heel kort dag!
“Ik mocht ook de volgende ochtend om 10 uur langskomen. Dat besloot ik te doen, maar aan mijn man en twee oudere kinderen vertelde ik nog even niets.
“De volgende dag werd ons in anderhalf uur uitgelegd waaruit het onderzoek bestond en hoe het hele proces zou verlopen. Daarna stelden de begeleiders ons vragen en kregen we een paar korte medische tests om te bepalen of we in principe geschikt waren om het vaccin van Johnson & Johnson tegen het coronavirus uit te proberen.
"Aan het einde van de bijeenkomst zeiden ze dat we er een nachtje goed over moesten slapen, voordat we definitief zouden beslissen om mee te doen.
"Ik nam het besluit om deel te nemen aan het onderzoek, omdat ik wilde helpen. Ik ben 54 jaar en al een aantal jaar werkloos en dit is mijn manier om wat bij te dragen.
Medisch onderzoek en eerste vaccinatie
"Het vaccin is op verschillende proefdieren getest en was in Spanje in fase twee, terwijl ze in andere landen al aan fase drie waren begonnen. Dat wil zeggen dat de eerste fase zonder problemen was afgerond en fase twee in sommige andere landen ook al.
"Ik werd verder onderzocht om vast te stellen of ik geschikt was. Mijn bloeddruk werd gemeten en mijn oren werden onderzocht. Ook namen ze bloed af. Met andere woorden: ik moest een vrijwel compleet medisch onderzoek ondergaan.
"Ze vroegen de aanwezige proefpersonen ook welke ziektes we hadden gehad. Ook als iemand een bepaalde kwaal had gehad, kon die doorgaans het vaccin krijgen. Zelf ben ik nooit serieus ziek geweest.
"De dag na het medische onderzoek ben ik teruggegaan om me te laten vaccineren. Dat is nu iets meer dan een maand geleden: op 18 september 2020.
De regels om mee te mogen doen als proefpersoon
"Een voorwaarde om mee te mogen doen was dat je geen antilichamen mocht hebben, dus dat je niet aantoonbaar besmet was geweest met het coronavirus. Verder mocht je niet ouder zijn dan 55 jaar.
"Omdat ik vrouw ben vroegen ze gelijk ook of ik nog ongesteld werd, plannen had om een baby te krijgen of zwanger was. Ik beantwoordde alle drie de vragen met nee. Vrouwen die een baby hebben of een kind willen krijgen, mogen niet meedoen. Tot drie maanden na het toedienen van het laatste vaccin zou ik niet zwanger mogen worden.
"Mannen die mee willen doen aan het vaccinonderzoek mogen op hun beurt alleen seksuele relaties hebben waarbij ze voorbehoedsmiddelen gebruiken. En vrouwen met wie ze seks hebben moeten de pil gebruiken of een spiraaltje hebben. Mannen moeten ook beloven tot 3 maanden na het laatste vaccin geen sperma te doneren.
"En tot slot mogen we tot het einde van het onderzoek ook geen enkel ander vaccin of medicijn gebruiken, om onderlinge beïnvloeding te voorkomen.
Blinde test: vaccin of placebo
"Het onderzoek wordt dubbelblind gedaan. Dat betekent dat je niet weet hoe groot de dosis is die je toegediend krijgt, en ook niet of het om het vaccin gaat of een placebo. Er zijn in totaal tien verschillende testgroepen. Elke groep krijgt een andere dosis en ook de tijd tussen het toedienen van doses varieert.
"Een van de belangrijkste aanwijzingen was dat we ons op geen enkel moment expres bloot moesten stellen aan het virus. Dat wil zeggen: we moesten ons gewone leven leiden en dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen als ieder ander. Dus een mondkapje dragen en steeds goed onze handen wassen en ontsmetten. Niks meer en niks minder.
"De dag na mijn eerste vaccinatie had ik een bijeenkomst voor de doop van een pasgeboren kindje waar niet meer dan tien mensen aanwezig zouden zijn. De ouders, mijn man, mijn zoon die peetvader was, en ikzelf. Ik vroeg in het ziekenhuis wat ik moest doen. Ze zeiden dat ik mijn dagelijkse leven gewoon moest voortzetten en niet in quarantaine hoefde te gaan of iets dergelijks."
Verschillende cycli bij test met vaccin
"In mijn geval krijg ik elke drie maanden een vaccin, maar bij anderen is dat elke 30 dagen of elke 60 dagen.
"We kregen een schrift en wat instrumenten om bij te houden hoe we ons voelden. Zo moesten we bijvoorbeeld goed in de gaten houden of de plek waar ze ons hadden geprikt op zou zwellen of rood zou worden. In de eerste week moesten we dat iedere avond noteren.
"Ook moesten we steeds onze temperatuur meten en als we ons slecht zouden voelen ook onze hartslag. Dat is bij mij nooit nodig geweest. En we moesten aangeven of we last hadden van koorts, pijn, misselijkheid of duizeligheid.
Directe hulp als je je niet goed voelt
"We kregen de middelen om zelf een PCR-test te doen met een wattenstaafje als we ons slecht zouden voelen en dachten dat we symptomen hadden. Daar hebben ze ons uitgebreide instructies voor gegeven.
"We kunnen 24 uur per dag bellen met het onderzoeksteam. Niemand kent mijn naam, maar ik heb een kaartje gekregen met een nummer dat aan mijn naam is gekoppeld.
"Als ik me echt slecht voel, moet ik direct naar de eerste hulp. Met dat kaartje weten ze direct dat ik meedoe aan het vaccinonderzoek en wat ik zou kunnen hebben.
"Ik ga ervan uit dat ze dan contact opnemen met het laboratorium van Johnson & Johnson om te zien wat ik heb gekregen, aangezien ik zelf niet weet of ik een placebo krijg of het vaccin. En ze kunnen me uiteraard niet behandelen zonder te weten waarmee ik ben ingeënt.
Aan het eind krijg je te horen wat je hebt gekregen
"De onderzoekers kunnen je op elk moment uitsluiten van verdere deelname aan het onderzoek als je hun aanwijzingen niet opvolgt. Omgekeerd kunnen de proefpersonen ook op elk moment aangeven dat ze niet meer mee willen doen.
"Het onderzoek gaat minimaal vijftien maanden duren, blijkt uit de documenten die ik heb gekregen. Als het onderzoek is afgerond, zeggen ze wat we toegediend hebben gekregen. Want uiteindelijk wil ik dat natuurlijk wel weten. Dat is ook van belang als ik ooit een ziekte krijg, want dat moet ik dan melden aan de arts.
"Als het onderzoek eerder stopt, kan ik ook een afschrift krijgen met de resultaten tot dan toe. Of op z'n minst te horen krijgen wat ik toegediend heb gekregen.
"Ik zal niet zeggen dat ik heel trots op mezelf ben, maar ik ben wel blij dat ik wat kan doen om anderen te helpen en ik voel me goed."
Dit verhaal werd opgetekend door Kamila Barca, medewerker van Business Insider España. De proefpersoon bij het onderzoek naar het coronavaccin van Johnson & Johnson wilde graag anoniem blijven. Het oorspronkelijke artikel kun je hier vinden (Spaans).
Lees meer over onderzoek naar coronavaccins:
- Deze 7 groepen moeten voorrang krijgen als er een coronavaccin is, volgens Brussel – van zorgpersoneel en 60-plussers tot gedetineerden
- Topman van biotechbedrijf Moderna: in november kan duidelijk zijn of coronavaccin werkt
- Johnson & Johnson legt testprogramma met coronavaccin tijdelijk stil na probleem met proefpersoon