Vanaf de tweede helft van mei is het coronavaccin van AstraZeneca waarschijnlijk niet meer nodig in Nederland omdat er genoeg alternatieven zijn, verwacht het RIVM.

Het vaccin wordt nu ingezet voor 60-plussers, maar een deel van die doelgroep heeft de prik met AstraZeneca afgeslagen.

Intussen heeft ook de VS het besluiten genomen om door te gaan met het coronavaccin van Janssen; de Europese toezichthouder EMA gaf daarvoor eerder deze week groen licht.

Jaap van Delden, de vaccinatiebaas van het RIVM, denkt dat de miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin die Nederland na half mei geleverd krijgt, grotendeels niet meer worden gebruikt. Dat zegt hij tegen het AD.

Reden is dat er de komende tijd zoveel coronavaccins worden geleverd, dat die van AstraZeneca al snel niet meer nodig zijn.

Het vaccin is minder populair vanwege de berichten over de mogelijke bijwerking van trombose. Op sommige plekken kwamen veel mensen uit de doelgroep van 60- tot 64-jarigen hun prik niet halen. In totaal ontvangt Nederland 11,7 miljoen vaccins. De niet gebruikte worden mogelijk over armere landen verdeeld.

“Tot nu toe kunnen 60- tot 64-jarigen geen ander vaccin krijgen. Later dit jaar kan dit veranderen”, stelt Van Delden. “Het kan straks zo zijn dat je je nog eens op één bepaalde groep richt, om daar de vaccinatiegraad te verhogen. Bij die groepen zou je veegrondes kunnen houden, waarbij je iedereen die niet gevaccineerd is nog een keertje langs gaat.”

Van Delden geeft tegen de krant toe dat de overheid niet precies weet hoeveel prikken er tot nu toe zijn gezet, omdat de registratie van de vaccinatie bij huisartsen en in zorginstellingen fors achterloopt.

"Ja, dat is lastig. Er zit gewoon marge in dat getal, dat zou ik zelf natuurlijk ook liever anders zien. Schattingen zijn niet zo comfortabel. Je werkt liever met registraties," aldus Van Delden.

Vaccin Janssen mag ook door in de Verenigde Staten

Ondertussen heeft de Amerikaanse farmaceutische toezichthouder FDA een einde gemaakt aan de eerder aanbevolen pauze met het gebruik van het Janssen-coronavaccin.

De FDA heeft dat besluit vrijdag genomen op basis van een advies van het het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie (CDC), eerder vrijdagavond. Dat beval aan om het gebruik van het Leidse Janssen-coronavaccin te hervatten. Experts van de gezondheidsdienst stellen dat de voordelen van het middel opwegen tegen de nadelen.

De FDA zal een waarschuwingslabel bij de Janssen-vaccins voegen, waarop mensen worden gewaarschuwd voor een potentieel risico op zeldzame gevallen van vorming van bloedstolsels na toediening van het vaccin.

De VS schortten het gebruik van het vaccin van het dochterbedrijf van farmaceut Johnson & Johnson vorige week dinsdag op nadat zeker zes relatief jonge mensen na vaccinatie te maken kregen met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Een van hen overleed, en later kwam er nog een tweede sterfgeval bij.

"Het Janssen-coronavaccin wordt aanbevolen voor personen vanaf 18 jaar onder de noodvergunning van de FDA", liet het CDC-adviescomité vrijdagavond weten. Dat stemde eerder op de avond over het uit te brengen advies.

In de VS waren een kleine 7 miljoen prikken met het Janssen-vaccin gezet. Volgens nieuwszender CNN beschikken de VS nog over ruim 9 miljoen doses.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) had het Janssen-vaccin goedgekeurd voor gebruik in de EU, maar Johnson & Johnson riep na het Amerikaanse besluit op het voorlopig niet te gebruiken. Na een nieuwe positieve beoordeling van het EMA dinsdag, werden deze week ook in de EU de eerste Janssen-prikken gezet. In Nederland was dat woensdag in Leiden.

LEES OOK: In de VS zijn er steeds minder mensen die zich nog willen laten vaccineren – dat is niet gunstig voor de groepsimmuniteit