- Sinds augustus is het aantal openstaande vacatures in Nederland weer iets aan het toenemen.
- Volgens een analyse van banensite Indeed lag het aantal vacatures in juli nog op het laagste niveau sinds oktober van 2021.
- Er zijn vooral veel banen beschikbaar in de HR-, accountancy, retail- en onderwijssector.
- Lees ook: Aantal vacatures waarin artificial intelligence wordt vermeld in 2 jaar tijd bijna verdubbeld: werkzoekenden reageren 34% sneller op AI-gerelateerd werk
Na een maandenlange afname is het aantal openstaande vacatures neemt weer iets aan het toenemen. In juli lag het aantal vacatures op het laagste niveau sinds oktober 2021, blijkt uit een analyse van banensite Indeed. Maar in augustus en september is de weg omhoog weer ingezet.
Momenteel bevindt het vacatureniveau zich 35,4 procentpunt boven het niveau ten tijde van de uitbraak van de coronapandemie. Eind vorig jaar stond het vacatureniveau nog op een recordhoogte, er stonden op dat moment 57,3 procentpunt meer vacatures uit dan het pre-pandemische niveau.
“Sindsdien zijn de openstaande vacatures flink afgenomen, maar desondanks ligt het niveau nog wel boven het niveau van begin 2020”, aldus Stan Snijders, Managing Director van Indeed.
Veel beschikbare banen in HR, onderwijs en retail
Er wordt weer druk naar nieuwe mensen gezocht in een flink aantal sectoren. Sinds augustus is het aantal vacatures in HR, retail, Accountancy en de schoonmaakbranche gestegen.
De onderwijssector vertoont al langer een toename. Er er zijn in de sector 75 procentpunt meer vacatures dan voor de pandemie volgens Indeed.
"De leraren hebben de banen al tijden voor het uitkiezen. Dit is een groot probleem voor heel veel scholen, die genoodzaakt zijn om aanpassingen door te voeren, zoals het vergroten van klassen en verkorte roosters", aldus Snijders.
In de hospitality en toerisme- en de software development-sector daarentegen blijven het aantal openstaande vacatures maar zakken.
"De software development-sector heeft relatief weinig hinder ondervonden van corona en spreekt bovendien ook werkzoekenden buiten Nederland en Europa aan", zegt Snijder. Dat verklaart waarom het niveau rond de jaarwisseling nog dertig procentpunt boven het pre-pandemische meetpunt lag en nu bijna gelijk is aan dat niveau.
Ook stijging vacatureniveau in buitenland
In Duitsland ligt het vacatureniveau, ondanks een economie die zich in zwaarder weer bevindt, op hetzelfde niveau als Nederland, terwijl in België en het Verenigd Koninkrijk veel minder vacatures openstaan vergeleken met de situatie voor februari 2020.
"Net als in Nederland is er bij onze buurlanden een wat gezondere balans ontstaan tussen het aantal werkzoekenden en openstaande functies. Desondanks is er nog steeds sprake van een krapte op de arbeidsmarkt", aldus Snijders.