- Het gemiddelde uurtarief van zelfstandige ondernemers lag begin dit jaar op 81 euro, maar er zijn flinke regionale verschillen.
- In Utrecht en Noord-Brabant zijn de gemiddelde uurtarieven van zzp’ers het hoogst.
- Bij de verschillen per provincie kan het belang van sectoren meespelen. In de meeste provincies is de zakelijke dienstverlening de grootste sector.
- Lees ook: Opdrachtgever probeert zzp-boete soms af te schuiven op zelfstandige – maar dat mag niet
De uurtarieven van zzp’ers zijn het afgelopen jaar met zo’n 5 procent verhoogd. Volgens de online bank Knab ligt het gemiddelde uurtarief voor zelfstandige ondernemers inmiddels op 81 euro. Er zijn echter flinke verschillen per beroepsgroep. Daarnaast is er ook regionaal de nodige variatie.
In Utrecht en Noord-Brabant hanteren zzp’ers gemiddeld genomen de hoogste uurtarieven, zo blijkt uit onderzoek van Knab onder 20.000 zelfstandige ondernemers. De zzp-tarieven liggen in doorsnee het laagst in Friesland.
De onderstaande tabel geeft het overzicht van zzp-tarieven per provincie.
In Utrecht en Noord-Brabant ligt het gemiddelde uurtarief op 84 euro , terwijl dit in Friesland 71 euro bedraagt. In het bovenstaande overzicht is te zien dat de gemiddelde omzet van zzp'ers die door Knab zijn bevraagd, in 2024 rond de 100.000 euro ligt met een winstmarge om en nabij de 60 procent.
Uurtarieven zzp'ers: zakelijke dienstverlening versus bouw
Financieel expert Oskar Barendse van Knab benadrukt in een toelichting dat uurtarieven en winst niet het hele verhaal vertellen. "In sommige provincies liggen de woonlasten en persoonlijke kosten lager, wat ruimte geeft om met een iets lager tarief tóch goed te ondernemen. Ook speelt mee hoeveel uren iemand kan factureren en hoe efficiënt een zzp’er met zijn kosten en belasting omgaat.”
Bij de verschillen per provincie kan ook het belang van sectoren meespelen. In de meeste provincies is de zakelijke dienstverlening de grootste sector onder zzp’ers, aldus Knab. In de provincies Groningen, Drenthe en Limburg staat de bouwsector echter op de eerste plaats. Dit is van belang omdat in sectoren zoals de zakelijke dienstverlening en ICT de marges en tarieven vaak hoger zijn dan in de bouw, zorg of persoonlijke dienstverlening.