- Vrouwelijke zelfstandigen hebben gemiddeld genomen een lager uurtarief dan mannen, blijkt uit onderzoek van onlinebank Knab.
- Een vrouwelijke zzp’er met een masterdiploma verdient nog altijd gemiddeld 13 procent minder per uur dan haar mannelijke tegenhangers.
- Het gemiddelde uurtarief van alle zzp’ers bedraagt 81 euro per uur, exclusief btw.
- Lees ook: Zo hoog of laag zijn de uurtarieven in 16 sectoren het midden- en kleinbedrijf: de verschillen zijn groot
Vrouwelijke hogeropgeleide zzp’ers vragen gemiddeld een lager uurtarief dan mannelijke hogeropgeleide zelfstandigen, meldt Knab na onderzoek onder meer dan 10.000 zzp’ers.
Dat lijkt volgens de onlinebank aan de onderhandelvaardigheden van sommige vrouwelijke zzp’ers te liggen. Minder vrouwen dan mannen die meededen aan de studie noemden zichzelf een goede onderhandelaar, terwijl het uurtarief van mannen ongeveer hetzelfde bedraagt als dat van vrouwen die zichzelf zien als een goede onderhandelaar.
De verschillen zijn te zien bij zelfstandigen met een bachelor- en masterdiploma. Vrouwelijke zzp’ers die een bachelor hebben afgerond, vragen een gemiddeld 16 procent lager uurtarief dan mannen, aldus Knab. Bij zelfstandigen met een masterdiploma scheelt het 13 procent. Het verschil is veel kleiner bij zelfstandigen die geen studie hebben afgerond, namelijk 4 procent.
Ondanks de kloof zijn hogeropgeleide vrouwelijke zelfstandigen volgens Knab ongeveer net zo tevreden over hun uurtarief als mannelijke zzp'ers met een diploma. Dat kan te maken hebben met onwetendheid, denkt de onlinebank. Vier op de tien zzp'ers hebben namelijk een slecht beeld van de uurtarieven die hun concurrenten rekenen.
Met het delen van dit soort cijfers hoopt directeur Nadine Klokke van Knab zzp'ers te helpen een passender uurtarief te vragen. "We zien bij driekwart van de zzp-beroepen dat mannen een hoger uurtarief rekenen dan vrouwen in omstandigheden die verder vergelijkbaar zijn. Dat is onnodig en niet van deze tijd."
Zzp'er verdient gemiddeld €81 per uur
Het gemiddelde uurtarief van alle zzp'ers bedraagt 81 euro per uur, exclusief btw. Freelancers kunnen gemiddeld 27 uur per week aan hun opdrachtgevers factureren, aldus Knab.
Als zelfstandige kun je het meest verdienen bij de overheid en zakelijke dienstverlening, met respectievelijk gemiddeld 101 en 99 euro per uur. De horecabranche betaalt juist het slechtst, met gemiddeld 49 euro per uur.
Zzp'ers met de hoogste uurtarieven hebben vaak juist de laagste zakelijke kosten, blijkt uit het onderzoek. Een ict'er heeft bijvoorbeeld alleen een computer nodig, terwijl een klusser een heel instrumentarium aan klusapparatuur en een auto moet kunnen gebruiken.
Hoe hoger het opleidingsniveau van de zzp'er, des te hoger het gemiddelde uurtarief. Dit verklaart Knab met onder meer het feit dat opdrachtgevers in theoretische sectoren vaak meer zouden willen betalen voor denkkracht.
Ervaren zzp'ers vragen hoger uurtarief, maar de verschillen per sector zijn groot
De aloude zzp-regel hoe meer ervaring, des te hoger het uurtarief blijkt ook anno 2024 nog op te gaan.
Wel zijn er bijzonderheden, meldt Knab: bij de ene sector ziet de onlinebank dit effect veel sterker dan bij de andere. Zzp'ers in de zorg zien hun uurtarief na tien jaar met meer dan 20 euro stijgen naar 94 euro per uur, terwijl een ict'er nog maar gemiddeld 7 euro omhoog kan. Ict'ers beginnen dan ook al met een hoog uurtarief van 93 euro.
Toch, ook in bijvoorbeeld de veel slechter betaalde kunstsector stijgt het uurtarief door de jaren heen amper. Een beginneling krijgt er 57 euro per uur, terwijl iemand met tien jaar ervaring niet meer dan 63 euro per uur gemiddeld kan factureren.
Zelfstandigen in de Randstad factureren gemiddeld meer dan zzp'ers in de meeste andere delen van Nederland. Zo verdient een Utrechtse zzp'ers gemiddeld 21 procent per uur meer dan een zelfstandige in Friesland.
Maar goed, het leven is dan ook veel duurder in de Randstad. Zzp'ers blijken dan ook in vrijwel alle provincies ongeveer even tevreden te zijn met hun uurtarief.