Unilever doet in Nieuw-Zeeland een jaar lange test met een vierdaagse werkweek. De proef moet deze maand van start gaan.
In Nieuw-Zeeland werken 81 mensen bij het levensmiddelenconcern. Allemaal gaan ze vier dagen werken voor een volledig salaris.
De vierdaagse werkweek staat de laatste jaren wereldwijd steeds meer in de schijnwerpers. Bedrijven over de hele wereld experimenteren ermee.
Volgens economen zorgt een vierdaagse werkweek voor meer gefocuste werknemers en een betere balans tussen werk en privé.
Was- en levensmiddelenconcern Unilever gaat in Nieuw-Zeeland een vierdaagse werkweek uitproberen. Daarmee wil de organisatie de productiviteit en het welzijn van werknemers verhogen.
In Nieuw-Zeeland werken 81 mensen bij Unilever. Allemaal gaan ze vier dagen werken voor een volledig salaris. Het merendeel van hen werkt vanuit het hoofdkantoor en distributiecentrum in Auckland.
De proef begint deze maand en duurt een jaar, en wordt vooralsnog alleen in Nieuw-Zeeland gedaan. Samen met de technische universiteit in Sydney gaat de onderneming de resultaten van het experiment onderzoeken, om zo te kijken of de vierdaagse werkweek ook op grotere schaal een goed idee is. Unilever heeft wereldwijd 150.000 mensen in dienst.
“Vijf dagen werken in de week is ouderwets en niet meer doelmatig”, zei de Nieuw-Zeelandse directeur van Unilever Nick Bangs. “We willen prestaties meten op basis van opbrengsten, en niet op basis van tijd.”
De vierdaagse werkweek is in opkomst
De vierdaagse werkweek staat de laatste jaren wereldwijd steeds meer in de schijnwerpers. Zo probeerde het Nieuws-Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian de vierdaagse werkweek en merkte op dat het personeel gelukkiger, creatiever, productiever en vaker op tijd was.
Microsoft deed vorige jaar een test met een vierdaagse werkweek in Japan. De productiviteit steeg met 40 procent en 92 procent van de werknemers gaf na afloop aan blij te zijn met het experiment.
Verschillende economen, onder wie de Nederlander Rutger Bregman, betoogden dat een vierdaagse werkweek mensen in staat stelt zich veel beter te concentreren en zorgt voor een betere balans tussen werk en privé.
In Nederland pleitte onder meer de PvdA voor de invoering van een vierdaagse werkweek. “Vier dagen werken moet normaal worden, zodat je een dag overhoudt voor andere belangrijke zaken”, zei toenmalig Kamerlid Martijn van Dam in 2015. “Veel jonge moeders krijgen een burn-out. Zij werken en doen alle andere dingen die onze moeders zonder werk vroeger ook deden, omdat hun mannen fulltime werken.”
[activecampaign form=20]