Unilever moet de juiste prijsstelling vinden en de juiste producten aanbieden. Tegelijkertijd zoekt de onderneming naar manieren om de productie en distributie efficiënter te maken. Volgens Polman wil Unilever de crisis ook aangrijpen om artikelen te introduceren die zowel voor de portemonnee van de consument als voor het milieu gunstig zijn. Polman repte niet van kostenbesparende maatregelen waarbij banen verloren zouden kunnen gaan.
Omdat de divisie Food van het bedrijf het grootste deel van de omzet uit Europa haalt, bleef de groei van die tak de afgelopen tijd flink achter bij de rest van het concern. Polman sprak tegen dat Unilever uit is op de verdere verkoop van de Food-merken. Unilever is bezig met de expansie van een merk als Knorr in Azië en andere opkomende landen, aldus de topman.
Magnums-ijsjes
Het voedingsonderdeel Refreshment liet in 2012 wel een stevige groei zien in omzet en winst. Dit kwam mede omdat de Magnum-ijsjes pas recent werden geïntroduceerd in de VS en in enkele Aziatische landen, vertelde Polman.
Tegen de verkoop van food-onderdelen pleit volgens Polman dat beleggers blij zijn met de balans in producten die Unilever biedt. Dat leidt hij af aan de stijging van de beurswaarde van Unilever in de afgelopen jaren. Volgens hem is het bedrijf nu meer in harmonie dan vroeger.
Lange termijn
Bij zijn aantreden in 2009 stelde Polman zich ten doel om de omzet te laten verdubbelen tot 80 miljard euro. Een jaartal werd daarbij niet genoemd. Ook woensdag wilde Polman zich niet laten vastpinnen op een datum. ,,80 miljard is een manier van denken. Als je denkt dat je kan groeien, dan kan je het ook.''
Unilever gaf woensdag ook geen outlook voor de rest van het jaar. ,,Wij leiden de zaak voor de lange termijn'', aldus Polman.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl