- Unilever brengt de ijsjestak van het bedrijf als zelfstandige onderneming naar de beurs.
- De verkoper van onder meer Magnum-ijsjes wordt een Nederlands bedrijf met het hoofdkantoor in Amsterdam.
- Unilever was voorheen een Brits-Nederlands bedrijf, met hoofdkantoren in zowel Rotterdam als Londen. Het koos er enkele jaren geleden evenwel voor een volledig Brits bedrijf te worden.
- Lees ook: Internationale juwelenvervoerder die ook Ferrari heet, mikt op beursnotering in Amsterdam
Unilever brengt zijn ijstak, met merken als Ben & Jerry’s, Magnum en Cornetto, naar de beurzen in Amsterdam, Londen en New York.
Ook kondigt het was- en levensmiddelenconcern aan dat voormalig Heineken-topman Jean-François van Boxmeer de beoogd voorzitter is van het bedrijf dat wordt afgesplitst. De ijsdivisie wordt een Nederlands bedrijf en het hoofdkantoor blijft in Amsterdam gevestigd.
Unilever meldde vorig jaar al het ondermaats presterende onderdeel te willen afsplitsen. Dat moest dit jaar gebeuren, maar er was toen nog geen knoop doorgehakt over de wijze waarop dit zou gebeuren. Het levensmiddelenconcern wil zich meer gaan richten op zijn belangrijkste merken, zoals Knorr, Hellmann’s en Dove. Eind vorig jaar maakte Unilever bekend de merken Unox, Conimex en Zwan om deze reden te verkopen.
In oktober werd daarnaast al bekend dat de ijsdivisie van Rotterdam naar het centrum van Amsterdam zou verhuizen. De ongeveer 450 werknemers van deze afdeling moeten in het eerste kwartaal van dit jaar in het nieuwe kantoor in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat aan de slag gaan.
Amsterdam wordt vestigingsplaats van ijsjesbedrijf Unilever
Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken is blij dat was- en voedingsmiddelengigant Unilever Amsterdam heeft gekozen als vestigingsplaats voor zijn ijsdivisie. Dat bewijst volgens de PVV-bewindsman dat Nederland een aantrekkelijk land is voor multinationals om zaken te doen.
Met de keuze voor Amsterdam blijft een belangrijke economische activiteit behouden voor Nederland, aldus de minister. Het hoofdkantoor is volgens hem goed voor honderden banen, en zorgt daarnaast voor extra werkgelegenheid bij toeleveranciers.
Unilever was voorheen een Brits-Nederlands bedrijf, met hoofdkantoren in zowel Rotterdam als Londen. Het koos er enkele jaren geleden evenwel voor een volledig Brits bedrijf te worden. Dat de ijsdivisie wel blijft "is een belangrijke stap voorwaarts in het versterken van de internationale positie van Nederland als vestigingsland voor bedrijven, van groot tot klein", zegt Beljaarts.
Het kabinet heeft voorafgaand aan dit besluit "regelmatig" overleg gehad met Unilever, dat bijna een jaar geleden al de verzelfstandiging aankondigde van zijn ijsdivisie. Het benadrukte in die gesprekken de voordelen die Nederland multinationals te bieden heeft, zoals de goed opgeleide beroepsbevolking, het vriendelijke fiscale klimaat en de goede bereikbaarheid.