Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern Unilever wist deze week bijna gratis geld te lenen op de obligatiemarkt. Het bedrijf is niet de enige multinational die goedkoop geld uit de markt haalt.
De leenkosten van de grote Europese bedrijven zijn flink gedaald sinds de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) in maart om bedrijfsobligaties op te kopen. Nadat de ECB vorige week de details van het opkoopprogramma, dat in juni begint, bekendmaakte, haalde Unilever afgelopen maandag 1,5 miljard euro op met de uitgifte van obligatieleningen.
De obligaties van Unilever bestaan uit verschillende onderdelen. Zo is er een lening van 300 miljoen euro met een looptijd tot april 2020. Voor deze lening ontvangen de houders een coupon van 0,0 procent.
Voor een obligatielening van 500 miljoen euro, die in april 2024 afloopt, betaalt Unilever slechts 0,5 procent. Het bedrijf betaalt 1,125 procent voor een lening van 700 miljoen euro, die in april 2028 afloopt.
Zeer lage tarieven
De leentarieven van Unilever en het rendement voor investeerders behoren volgens The Wall Street Journal tot de laagste ooit. De obligatieverkoop van Unilever brengt het vooruitzicht dat investeerders straks mogelijk moeten gaan betalen om geld aan bedrijven te lenen een stap dichterbij. De regeringen van bijvoorbeeld Duitsland en Nederland weten nu al obligatieleningen te slijten tegen een negatieve rente.
Unilever is niet de enige multinational die goedkoop geld uit de markt haalt. Meerdere Europese bedrijven zetten met spoed nieuwe schulden in de markt om te profiteren van de dalende financieringskosten.
De Amerikaans-Belgische bierbrouwer Anheuser-Busch InBev was er in maart als de kippen bij en verkocht 13,25 miljard euro aan obligaties. Dat was de grootste verkoop van bedrijfsobligaties in euro's ooit.
Ook de Franse farmaceut Sanofi greep de aankondiging van het opkoopprogramma van de ECB in maart aan om snel wat geld op te halen. Het bedrijf verkocht voor 500 miljoen euro aan obligaties met een looptijd tot 2019 tegen een rendement van 0,05 procent.
Opkoopprogramma ECB
Het sentiment op de obligatiemarkt is volgens Conor Hennebry, co-hoofd van de Noord-Europese obligatietak bij Deutsche Bank, "enorm veranderd" door het besluit van de ECB om bedrijfsobligaties op te gaan kopen.
Hennebry zegt tegen The Wall Street Journal te verwachten dat veel andere Europese bedrijven obligaties zullen gaan uitgeven na de afsluiting van het kwartaalcijferseizoen in mei.
Citigroup, Deutsche Bank, HSBC en Banco Santander, de banken die de obligatieverkoop van Unilever verzorgden, stellen al voor circa 4 miljard euro aan nieuwe orders van investeerders te hebben ontvangen. Door de grote interesse rijst de vraag hoelang het nog duurt voordat beleggers moeten gaan betalen om geld aan bedrijven te lenen.
Sommige overheden, zoals Japan en Duitsland, hebben al staatsleningen uitgegeven met een negatief rendement door het negatieve rentebeleid van de Bank of Japan en de ECB.
Of de bedrijven ook obligaties met een lange looptijd kunnen uitgegeven tegen een negatief rendement valt nog te bezien. Volgens Hennebry van Deutsche Bank zou het mogelijk kunnen zijn, maar hij vraagt zich af of investeerders die obligaties ook daadwerkelijk zullen kopen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl