Unilever heeft een alternatief plan om te zorgen dat zijn Britse aandeelhouders niet anders belast worden als de Nederlandse regering de dividendbelasting toch niet afschaft.
Dat bleek uit de plannen die het levensmiddelen- en verzorgingsproductenconcern ontvouwde over het beëindigen van zijn zogeheten duale structuur.
In de plannen van Unilever wordt het bedrijf volledig Nederlands in december. Het hoofdkantoor komt dan officieel in Rotterdam te staan.
Om de Britse aandeelhouders te ontzien denkt Unilever aan een manier om kapitaal te verdelen zonder dat dat als dividend telt. Het bedrijf noemt dat zelf een “vervangend betalingsmechanisme”.
Unilever presenteerde maandag een ingrijpende reorganisatie. Die moet het bedrijf slagvaardiger maken, nadat concurrent Kraft Heinz in 2017 een vijandig bod deed.
Aandeelhoudersstructuur versimpelt
Het Brits-Nederlandse concern versimpelt zijn aandeelhoudersstructuur. Unilever zal daarbij één nieuw aandeel uitgeven voor elk aandeel Unilever PLC en elk aandeel Unilever NV.
Het nieuwe aandeel Unilever zal noteringen krijgen op de beurzen in Amsterdam, Londen en New York. Het bedrijf verwacht het versimpelingsproces in het weekeind van 22 en 23 december af te ronden. Op maandag 24 december begint de handel in het nieuwe aandeel Unilever.
Volgens Unilever zorgt de versimpelde structuur ervoor dat het bedrijf beter kan concurreren, met grotere flexibiliteit. De stap zal waarde creëren en Unilever positioneren voor toekomstig succes, aldus een verklaring. Unilever vraagt de aandeelhouders dan ook voor de versimpeling te stemmen.
Unilever had eerder al aangekondigd zijn structuur te willen versimpelen, waarbij het hoofdkantoor naar Nederland wordt verhuisd. Dit moet nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders.
Op 25 oktober wordt een vergadering gehouden voor houders van aandelen Unilever NV in Rotterdam en op 26 oktober is er een bijeenkomst voor aandeelhouders met stukken Unilever PLC in Londen.
Keuze voor Nederland vanwege afschaffing dividendtaks
Unilever benadrukt deels voor Nederland te hebben gekozen vanwege de afschaffing van de dividendbelasting. Het bedrijf gaat er niet van uit dat het alternatief nodig is.
"In een prospectus moet je allerlei scenario's benoemen, maar wij verwachten dat de dividendbelasting gewoon wordt afgeschaft zoals in het belastingplan staat", aldus het bedrijf.
Alle houders van Nederlandse aandelen die dividend betaald krijgen, betalen daar belasting over. Nederlandse aandeelhouders kunnen de 15 procent dividendbelasting terug krijgen van de Belastingdienst. Voor buitenlandse aandeelhouders geldt dit niet. Als Unilever straks één bedrijf is, krijgen de Britse aandeelhouders ook Nederlandse aandelen en moeten ze die belasting gaan betalen.
Naar schatting heeft het nieuwe Unilever straks 58 miljard euro aan kapitaal beschikbaar voor de alternatieve betalingen. Afgelopen jaar betaalde Unilever 3,9 miljard euro aan dividend uit.
De afschaffing van de dividendbelasting is controversieel in Nederland. Het kabinet houdt vast aan de maatregel, maar het draagvlak onder de bevolking is laag.