- Unilever overweegt steeds nadrukkelijker een beursgang van zijn theemerken, zo blijkt uit recente uitspraken van CEO Alan Jope.
- De eigenaar van merken als Dove, Knorr en De Vegetarische Slager wil zich vooral richten op merken met een sterke groeipotentie.
- Daarbij kijkt Unilever naar de VS, India en China als voornaamste groeimarkten.
Multinational Unilever, bekend van merken als Knorr, Axe en De Vegetarische Slager, staat voor grote veranderingen. Meest in het oog springend zijn de plannen om de theemerken, zoals Lipton, af te splitsen en apart naar de beurs te brengen.
Tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2020 afgelopen week stelde CEO Alan Jope dat een beursgang van de divisie voor thee “zeer waarschijnlijk” was. Hij voegde daaraan toe dat ook verkoop aan een ander bedrijf nog niet is uitgesloten.
Unilever overweegt al bijna een jaar om zijn theemerken van de hand te doen. De leiding van het bedrijf houdt nog altijd opzichtig alle opties wagenwijd open. Bij een daadwerkelijke beursgang van de theedivisie als zelfstandige onderneming zou dit een van belangrijkste beursgangen van een voedingsmiddelenbedrijf dit jaar zijn.
De multinational probeert zich verder te concentreren op die onderdelen van haar portfolio van voedings-, schoonmaak- en beautyproducten waarvan zij denkt dat ze de potentie hebben om het snelst te groeien. Het bedrijf richt zich daarbij vooral op ’s werelds grootste consumentenmarkten, zoals de VS, India en China. De theemerken vallen daarbij buiten de nieuwe focus van het bedrijf, zei Jope afgelopen week in een presentatie voor financiële analisten.
"We gaan door met het aanpassen van onze productportfolio op die punten waarvan wij denken dat merken niet voldoen aan de criteria die we hanteren."
Afgelopen jaar besloot Unilever de duale Brits-Nederlandse structuur op te heffen en een volledig Brits bedrijf te worden met één hoofdkantoor en één hoofdnotering op de beurs van Londen. Het management denkt hierdoor slagvaardiger te kunnen optreden.
Topman Jope ziet drie belangrijke aandachtspunten voor de toekomst, zo schetste hij afgelopen week tegenover financiële analisten:
1. Unilever wil zich vooral richten op producten met veel groeipotentie
Voor Unilever zijn er een aantal verschillende productcategorieën waar de komende jaren nog in geïnvesteerd wordt. Het bedrijf bekijkt waar de focus moet komen te liggen op basis van verschillende factoren. Dat is bijvoorbeeld de vraag of de merken van het bedrijf ergens een redelijke kans hebben om in dat segment het topproduct te worden en de verwachte groei op de lange termijn.
Het draaiboek voor de ontwikkeling van merken zal niet in alle gevallen hetzelfde zijn, aldus Jope. Het bedrijf is aan de ene kant van plan zich te richten op de groei van de merken voor persoonlijke verzorging die het al bezit, zoals Dove en Vaseline. Maar daarnaast staat Unilever ook open voor het sluiten van overeenkomsten met andere merken die gezondheid en welzijn bevorderen.
Afgelopen najaar zei Unilever te verwachten dat de omzet van plantaardige voedingsmiddelen in 2027 met een factor vijf zal zijn gestegen tot 1 miljard euro. Om dat doel te bereiken, zijn zowel al langer bestaande Unilever-merken als Knorr nodig, als recentere aankopen zoals De Vegetarische Slager.
2. Unilever bekijkt welke merken het wil behouden bij de beautyproducten
De multinational kijkt naar een herschikking van de portfolio van beautyproducten en die voor persoonlijke verzorging, maar verwacht daar geen grote veranderingen. Afgelopen najaar zeiden Unilever-managers dat ze overwogen een aantal van de kleinere merken op dit gebied af te stoten. De grootste namen in deze categorie zijn Dove en Axe.
Begin deze maand meldde Business of Fashion dat Unilever samen met zakenbank Credit Suisse werkt aan een mogelijke verkoop van de kleinere merken, die naar verluidt samen een jaaromzet hebben van ongeveer 600 miljoen dollar.
In reactie op dat bericht zei Jope dat Unilever de merken in kwestie een nieuw bestuur geeft "om hun groei en waardecreatie te versterken." Hij voegde daaraan toe dat "er nog geen definitieve beslissingen zijn genomen over de toekomst van deze merken op de lange termijn."
3. Unilever richt zich op drie markten met een sterke groeipotentie: de VS, India en China
De VS, China en India worden de belangrijkste markten van de multinational. Samen zijn die landen goed voor 35 procent van Unilevers jaaromzet, zei Jope afgelopen week. Belangrijker nog is dat het bedrijf verwacht dat zij in 2030 60 procent van de economische groei in de wereld voor hun rekening zullen nemen.
Unilever heeft vanuit zijn historie al een grote aanwezigheid in India, maar China vertegenwoordigt een grotere groeikans, zei Jope.
Het Britse bedrijf zet jaarlijks ongeveer 3 miljard euro in China om. Die omzet zou kunnen groeien als Alibaba en JD, twee van China's grootste e-commercebedrijven, hun expansie in kleinere Chinese steden voortzetten.