Wie dacht dat multinationals als Unilever, AkzoNobel, Philips en Shell de banenmotor achter onze economie zijn, heeft het mis. De werkgelegenheid bij de grootste bedrijven neemt af in Nederland, signaleert De Telegraaf.
En dat is opvallend, aangezien het kabinet de dividendbelasting wil afschaffen om grote beursgenoteerde bedrijven voor Nederland te behouden, mede met het oog op de werkgelegenheid. “De suggestie van het kabinet is dat zij de kurk zijn waarop onze economie drijft. Maar die stelling lijkt mij moeilijk houdbaar”, zegt de Groningse hoogleraar Harry Garretsen in De Telegraaf (€). Volgens Garretsen zit de echte groei tegenwoordig bij andere, nieuwe sectoren.
Afname personeel multinationals
De Telegraaf heeft een paar cijfers verzameld die een aardig inzicht geven. Werkten er in 1997 circa 10.000 mensen in Nederland bij Unilever. Vorig jaar was dat aantal dankzij ontslagrondes, verplaatsing van werk naar het buitenland en de afstoting van bepaalde bedrijfsonderdelen gezakt tot 3.100 werknemers.
Had Philips in 1996 nog 45.000 werknemers in Nederland, vorig jaar waren dat er 11.000. Bij AkzoNobel hetzelfde verhaal: van 13.000 in 1999 naar 4.900 in 2016. Shell is met circa 11.000 werknemers redelijk stabiel.
Rutte verdedigt dividendbelasting
Woensdag moet premier Rutte opnieuw in de Twee Kamer om uit te leggen waarom het kabinet de dividendbelasting wil afschaffen. De maatregel kost de overheid 1,4 miljard euro en komt hoofdzakelijk terecht bij buitenlandse beleggers die aandelen hebben van grote Nederlandse bedrijven. Rutte stelt dat de maatregel goed is voor de werkgelegenheid. Zo schreef hij eerder aan de Kamer:
"Niet alleen werken er veel Nederlanders bij dergelijke grote internationaal opererende bedrijven zelf, deze bedrijven creëren ook werkgelegenheid bij het midden- en kleinbedrijf.”
De fractieleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie steunen de afschaffing van de dividendbelasting. Volgens Sybrand Buma van het CDA werken er twee miljoen Nederlanders bij multinationals. Dat cijfer klopt, aldus het CBS. Toch gaat het bijna in de helft van de gevallen om buitenlandse concerns.
Reinier Castelein van vakbond De Unie laat in De Telegraaf weten dat het maatschappelijk belang van Nederlandse multinationals wordt overdreven.
Het is volgens hem iets uit de jaren zeventig. Nederlandse multinationals zorgen allang niet meer voor meer cohesie in steden en dorpen. "Je moet niet doen alsof heel Eindhoven op Philips drijft, dat is niet meer het geval", aldus Castelein. Volgens hem kan de overheid dus beter investeren in start-ups rond Brainport Eindhoven als ze meer werkgelegenheid willen.