Frankrijk en de begrotingsplannen voor volgend jaar houden de gemoederen in Europa flink bezig.

Hoewel er tijdens de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden in Luxemburg niet specifiek over is gesproken, was het wel hét gespreksonderwerp na afloop.

Woensdag deadline voor begrotingen

Woensdag moeten alle eurolanden hun plannen voor de begroting voor 2015 hebben ingediend bij Brussel. Die zal ze gaan beoordelen. Tot nu toe hebben alleen Nederland, Finland en Duitsland dat gedaan.

Bevoegd Europees Commissaris Jyrki Katainen zei maandagavond dat er nog geen enkel besluit is genomen en dat elk land ,,eerlijk en gelijk” behandeld zal worden. Er zal gekeken worden of het tekort is teruggebracht tot de Europese norm en of een lidstaat specifiek voor het land gemaakte afspraken voor hervormingen en bezuinigingen is nagekomen.

Fransen willen uitstel

Frankrijk moet volgens de afspraken met Brussel volgend jaar de begroting onder de 3 procent hebben teruggebracht. Maar Parijs heeft via media laten weten dat het dat niet van plan is. Sterker nog, de Franse minister Michel Sapin liet maandag na afloop van de eurogroep, journalisten weten dat de begroting die woensdag naar Brussel wordt gestuurd niet de eindbegroting zal zijn.

Frankrijk zinspeelt er al op dat de plannen door Brussel worden teruggestuurd. Het land hoopt dan te kunnen gaan onderhandelen.

Dijsselbloem waarschuwt

Minister Jeroen Dijsselbloem maande in zijn rol als eurogroepvoorzitter Frankrijk al meerdere malen. Hij uitte zijn zorgen over de niet bemoedigende berichten die uit Parijs komen. ,,Het gat tussen wat zou moeten en wat er aan begroting aan zit te komen, is erg groot'', zei Dijsselbloem. ,,Dat moet echt kleiner gemaakt worden.''

Eerder zei Dijsselbloem al dat het land niet goed gebruik heeft gemaakt van extra tijd om het tekort terug te dringen. Opmerkingen die in Parijs niet met al te veel gejuich werden ontvangen. ,,Men moet Frankrijk respecteren'', zei de Franse premier Manuel Valls.

Dijsselbloem gaf toe dat er sprake is van druk van zijn kant op Frankrijk. ,, Maar dat het de Franse regering is die de plannen maakt en dan is het aan de Europese Commissie om ze te beoordelen.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl