- Het gerechtshof in Den Haag heeft in een zaak rond te hoge kosten van beleggingsverzekeringen geoordeeld dat er door Nationale-Nederlanden onterecht bepaalde kosten zijn ingehouden.
- Het gaat om verzekeringen die bekend staan als zogenoemde ‘woekerpolissen.’
- Op de beurs kreeg het aandeel NN woensdag een flink dreun.
- Lees ook: 3 manieren om met een ETF in te spelen op een verdere stijging van de olieprijs
De handel in het aandeel NN op de beurs in Amsterdam is woensdagochtend tijdelijk stilgelegd. De koers van de verzekeraar daalde in korte tijd 14 procent als reactie op een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag over beleggingsverzekeringen die NN jarenlang aanbood.
NN sloot de dag uiteindelijk af met een daling van het aandeel van bijna 19 procent.
Het is nog niet bekend wat de financiële impact voor NN zal zijn voor de uitspraak, die een nieuw hoofdstuk vormt voor de sinds 2006 slepende woekerpolisaffaire. Analisten van KBC schatten in dat het om een bedrag van enkele honderden miljoenen euro’s zou kunnen gaan, als verdere juridische procedures ook in het nadeel van de verzekeraar uitvallen
Ook verzekeraar ASR geraakt door uitspraak over woekerpolis
Verzekeraar ASR heeft woensdag zo’n 14 procent aan beurswaarde verloren na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. De precieze inhoud van die uitspraak is onbekend. Maar de verzekeraar schrijft op zijn website dat het de zaak betreft van vereniging Woekerpolis.nl over drie beleggingsverzekeringen van Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam.
Specifiek gaat het om de producten Koersplan, Fundplan en Vermogensplan van Aegon, die tot en met 2004 zijn verkocht. ASR zegt de uitspraak zorgvuldig te bestuderen, "waarna wij besluiten of wij in cassatie gaan bij de Hoge Raad".
Rechter velt hard oordeel over beleggingsverzekering NN
Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.
"Dit is een geweldige uitspraak voor onze leden en vormt de doorbraak waar we al jaren op wachten", zegt voorzitter Ab Flipse van Woekerpolis.nl. "Het is duidelijk dat Nationale-Nederlanden klanten had moeten waarschuwen voor de risico's van hun producten. En met name voor de hoge kosten die op dit soort producten werden ingehouden. Gedupeerden hebben nu eindelijk zicht op de compensatie waar ze recht op hebben."
De woekerpolisaffaire houdt de gemoederen in de financiële wereld al vele jaren bezig. In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht vanaf de jaren negentig.
Claimorganisaties proberen gedupeerden sindsdien te mobiliseren om schadevergoedingen los te krijgen bij de verzekeraars. In deze zaak tegen NN draait het onder meer om de zogenaamde eerste kosten, waaronder de aan de tussenpersoon uitgekeerde provisie, de incassokosten, de administratiekosten en de beheerkosten.
Nog geen eindoordeel van rechter: NN gaat in beroep
Wat de uitspraak precies betekent voor mensen die in het verleden een beleggingsverzekering hebben afgesloten, is nog onduidelijk. Dat komt onder meer omdat niet het hof niet meegaat in alle klachten over de polissen. Sommige grieven falen of slagen maar deels. Flipse denkt dat gedupeerden uiteindelijk recht zouden moeten hebben op vele duizenden euro's compensatie.
Maar nu is al duidelijk dat het juridisch gesteggel over deze kwestie voorlopig nog niet voorbij is. Het hof heeft in deze zaak sowieso nog geen einduitspraak gedaan. NN krijgt ook nog de mogelijkheid om met bepaalde tegenbewijzen te komen.
De verzekeraar is het niet met de conclusies van het hof eens en laat weten over dit tussenvonnis al naar de Hoge Raad te stappen. Volgens NN wijken de conclusies van het hof namelijk af van eerdere belangrijke uitspraken.
NN vindt ook dat het hof een verkeerde interpretatie geeft van het recht en de maatschappelijke opvattingen die golden op het moment dat de beleggingsverzekeringen werden verkocht. In de jaren negentig werd in de ogen van het concern nog anders gedacht over hoe verzekeraars het beste met klanten moesten communiceren over financiële producten.