- De Kiesraad heeft vrijdag de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen gepubliceerd.
- Pieter Omtzigt, nummer twee van het CDA, heeft in zijn eentje bijna vijf zetels binnengesleept voor zijn partij.
- Bij Forum voor Democratie kreeg Wybren van Haga bijna evenveel stemmen als Thierry Baudet.
Ruim een week na de verkiezingen voor de Tweede Kamer heeft de Kiesraad vrijdag de officiële uitslag vastgesteld. Daarmee is duidelijk welke 150 mensen de komende vier jaar het volk vertegenwoordigen.
De Kiesraad baseert zich op de uitslagen die de twintig kieskringen hebben bekendgemaakt. Die zijn weer gebaseerd op de uitslagen in de 352 gemeenten en in de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarnaast zijn de briefstemmen van Nederlanders in het buitenland bij elkaar opgeteld.
Wij bekeken de uitslag en noteerden de meest opvallende zaken.
Pieter Omtzigt, nummer twee van het CDA, heeft in zijn eentje bijna vijf zetels binnengesleept voor zijn partij
De Enschedeër kreeg de steun van 342.472 kiezers bij de Tweede Kamerverkiezingen vorige week. Slechts zes kandidaten, allemaal lijsttrekkers, haalden nog meer stemmen. Een van hen is CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra, die 437.240 stemmen kreeg.
Bij de Kamerverkiezingen vier jaar geleden kreeg Omtzigt 97.638 stemmen. In 2012 stemden 36.750 mensen op hem en in 2010 kreeg hij 4718 stemmen.
Omtzigt geldt als luis in de pels op het Binnenhof. Hij kwam onder meer op voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Momenteel zit hij overwerkt thuis.
Op aantekeningen van de inmiddels opgestapte verkenner Kajsa Ollongren, die werden vastgelegd door een ANP-fotograaf, was te zien dat bij de kabinetsformatie wordt gesproken over een "functie elders" voor Omtzigt. Het was een van de "aandachtspunten" van Ollongren voor verkenningsgesprekken met VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag.
Bij Forum voor Democratie kreeg Wybren van Haga bijna evenveel stemmen als Thierry Baudet
Forum voor Democratie kende net als het CDA ook twee grote stemmentrekkers. Lijsttrekker Thierry Baudet heeft 245.323 stemmen gekregen, nummer twee Wybren van Haga 241.193. Dat is een verschil van 4130 stemmen.
Van alle mensen die op Forum hebben gestemd, koos 46,9 procent voor Baudet en 46,1 procent voor Van Haga.
Henk Krol gaat van 233.179 naar 8.043 stemmen
Dat Henk Krol de Tweede Kamer zou verlaten, was al zeker. Zijn nieuwste partij, de Lijst Henk Krol, kreeg geen zetel bij de verkiezingen van vorige week.
Nu de Kiesraad de einduitslag heeft vastgesteld, is duidelijk dat Krol zelf 8.043 stemmen heeft gekregen. Vier jaar geleden, toen hij lijsttrekker va 50PLUS was, stemden 233.179 mensen op hem, een verschil van 225.136.
Henk Krol was in het verleden lid van de VVD. In 2011 sloot hij zich aan bij de partij 50PLUS. Hij werd verkozen in de Provinciale Staten van Noord-Brabant, waar hij woont.
Een jaar later verruilde hij Den Bosch voor Den Haag, toen hij als lijsttrekker van de partij werd verkozen in de Tweede Kamer. Na een jaar vertrok hij, maar in 2014 keerde hij terug in de Kamer.
Vorig jaar kwamen de interne ruzies binnen 50PLUS tot uitbarsting. Krol stapte uit de partij en begon de Partij voor de Toekomst, samen met Henk Otten (ex-Forum voor Democratie) en Femke Merel van Kooten-Arissen (ex-Partij voor de Dieren).
Drie maanden later viel die samenwerking uit elkaar. Henk Krol begon een eigen partij, de Lijst Henk Krol. Die komt dus niet in de Tweede Kamer.
Voormalig Lingo-presentatrice Lucille Werner komt vrijwel zeker in de Tweede Kamer
Werner stond op de tiende plek op de kandidatenlijst van het CDA, dat vijftien zetels kreeg, dus de kans was al groot, maar ze had nog kunnen worden ingehaald door andere kandidaten met genoeg voorkeursstemmen. Dat is niet gebeurd en daarom gaat een van de CDA-zetels naar Werner.
Andere BN'ers hebben het niet gered.
Zwemmer Maarten van der Weijden was lijstduwer voor de VVD. Hij komt niet in de Kamer, maar kreeg wel 4.116 voorkeursstemmen.
Johan Vlemmix deed opnieuw mee met zijn eigen partij, De Feestpartij. Hij was de enige kandidaat en kreeg 3.744 stemmen.
Actrices Maryam Hassouni (2.811 stemmen) en Babette van Veen (1265) stonden op de lijst van de Partij voor de Dieren, net als topfotograaf Anton Corbijn (529), stripmaker Barbara Stok (870) en de schrijvers Guus Kuijer (450) en Mensje van Keulen (320).
Ex-presentatrice Leonie Sazias verlaat de Tweede Kamer, waarvan ze afgelopen vier jaar lid was voor 50PLUS. Ze was nog wel lijstduwer en kreeg 2.650 stemmen.
Presentator en GroenLinks-kandidaat Eric Corton kreeg 708 voorkeursstemmen. Partijgenote Leoni Jansen, die vroeger het Jeugdjournaal presenteerde, kreeg de steun van 387 kiezers.
Van alle 150 aanstaande Kamerleden heeft PVV'er Sietse Fritsma de minste stemmen gekregen
Fritsma kreeg de steun van 264 kiezers. Dat was voldoende voor een plek in de Kamer, omdat de PVV 17 zetels won en Fritsma op de elfde plek van de kandidatenlijst stond.
Fritsma zat van 2006 tot 2019 ook al in de Tweede Kamer. In september 2020 keerde hij terug in het parlement.
Ook enkele andere kandidaten hebben een paar honderd stemmen gekregen. Zo stemden 430 mensen op Pepijn van Houwelingen, nummer 8 op de lijst van Forum voor Democratie. PVV'er Harm Beertema, Kamerlid sinds 2010, kreeg 456 stemmen, VVD'er Pim van Strien 463 stemmen en PVV'er Tony van Dijck 466 stemmen.
Van de 1.429 mensen die niet werden verkozen, kreeg Femke Merel van Kooten-Arissen de meeste stemmen
Zij zat sinds 2017 in de Tweede Kamer voor achtereenvolgens de Partij voor de Dieren, als Lid Van Kooten-Arissen, voor 50PLUS, voor de Groep Krol/van Kooten-Arissen (met Henk Krol) en weer als Lid Van Kooten-Arissen.
Bij de verkiezingen dit jaar was ze lijsttrekker van haar eigen partij, Splinter. Van Kooten-Arissen kreeg 27.301 stemmen. Dat is meer dan de onderste 31 verkozen kandidaten bij elkaar. Femke Wiersma, nummer twee bij BoerBurgerBeweging, kreeg de steun van 25.588 kiezers.
Drie kandidaten van De Groenen kregen één stem, het laagste aantal bij de verkiezingen. Niemand kreeg geen enkele stem.
Iets meer dan een miljoen Nederlanders hebben per brief gestemd
In totaal kwamen er 1.069.048 briefstemmen binnen van kiezers binnen Nederland. Dat is 10,22 procent van alle uitgebrachte stemmen.
Van alle briefstemmen uit Nederland waren 3.080 ongeldig (0,29 procent) en 1.181 blanco (0,11 procent).
Ongeveer 2,4 miljoen mensen van 70 jaar en ouder mochten per post stemmen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ze konden er ook voor kiezen om naar het stembureau te gaan.
Toen de briefstemmen vorige week werden geopend, bleek dat relatief veel mensen de stempas en het stembiljet in dezelfde envelop hadden gestopt. Dat mag niet, omdat dan te herleiden is wie waarop heeft gestemd. Het stemgeheim komt in gevaar. De briefstemmen werden daarom terzijde gelegd.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken besloot dat de stemmen alsnog konden worden meegerekend. "Uiteindelijk zijn alle ontvangen briefstemmen op dezelfde manier beoordeeld", aldus voorzitter Wim Kuijken van de Kiesraad.
De stempas werd bekeken om te zien of iemand alle papieren juist had gestuurd, het stembiljet zelf werd later pas geopend bij het tellen van de stemmen.
Van de 150 nieuwe Kamerleden komen er 87 uit de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland
Dat is ruimschoots meer dan de helft. Bij de vorige verkiezingen, in 2017, waren 80 mensen uit die twee provincies verkozen. Het aantal kan uiteindelijk nog veranderen, omdat sommigen wellicht minister of staatssecretaris worden in het nieuwe kabinet.
Zuid-Holland telt 49 leden in de nieuwe Tweede Kamer. Onder hen zijn 26 mensen uit Den Haag en 8 uit Rotterdam. Vier jaar geleden kwamen 45 mensen uit de provincie in de Tweede Kamer.
Het aantal verkozen Noord-Hollanders stijgt van 35 naar 38, onder wie 25 Amsterdammers. Zestien leden van de nieuwe Tweede Kamer komen uit Utrecht, evenveel als vier jaar geleden.
Drenthe en Zeeland zijn elk met één lid vertegenwoordigd in de Kamer. De Flevolandse vertegenwoordiging is verdubbeld, van één naar twee.
Lees meer over de Tweede Kamerverkiezingen:
- 8 dingen die je wilt weten over Sigrid Kaag van D66, de grote winnaar van de verkiezingen
- Dit moet je weten over 4 nieuwkomers in de Tweede Kamer: Joost Eerdmans (JA21), Laurens Dassen (Volt), Caroline van der Plas (BBB) en Sylvana Simons (Bij1)
- Van Ark en Koolmees gaan helemaal opnieuw beginnen met de verkenning na blunder Ollongren met geheim formatiedocument