Buitenlandse media zien in de referendumuitslag over het associatieverdrag met Oekraïne een zware klap voor de EU.
Het Duitse tijdschrift Der Spiegel noemt het “een dubbele oorvijg voor de Europese Unie”. Het is niet alleen een overwinning voor Poetin, maar ook een voor iedereen die liever vandaag dan morgen de EU in stukken uiteen ziet vallen.
Andere media wijzen ook de Euro-sceptici als onbetwiste winnaars aan. De Frankfurter Allgemeine Zeitung gebruikt een citaat van Geert Wilders als kop boven het artikel over het referendum: “Dat is het begin van het einde voor de EU”. Verschillende media waaronder ook het Duitse persbureau DPA merken op dat de blamage ook voor Nederland als huidig EU-voorzitter groot is.
Spelbederver
De Franse krant Le Figaro ziet ook een grote deuk in het aanzien van Nederland. Ons land behoort tot de oprichters van de unie maar heeft nu het imago van “spelbederver”. In 2005 verwierp Nederland ook al de Europese grondwet, herinnert de krant haar lezers. De afwijzing is dit keer echter ingegeven door “een continentale spiraal van pessimisme” en “de politieke onmacht van Europa”.
De Britse Daily Telegraph wijst ook de Eurosceptici aan als winnaars. “Het lijkt erop dat het Nederlandse volk nee heeft gezegd tegen de Europese elite en nee tegen het verdrag met Oekraïne”, citeert de krant Wilders.
Anti-establishmentgevoel
Persbureau Reuters spreekt van een anti-establishmentgevoel in een van de landen die de EU heeft opgericht, waar Bloomberg het heeft over een anti-EU-sentiment. De Engelse media melden dat de uitslag Engeland mogelijk helpt zich in juni tegen de EU te keren als daar een referendum wordt gehouden over een 'Brexit'.
Volgens de BBC hebben Europese leiders alle reden om nerveus te worden terwijl ze al worstelen om de eenheid te bewaren in economisch onzeker tijden en geconfronteerd worden met een vluchtelingenstroom.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl