- De lichte economische krimp van het derde kwartaal vertaalt zich nog niet door naar een hogere werkloosheid.
- In oktober daalde de werkloosheid licht, nadat deze in eerdere maanden iets omhoog was gekropen.
- Er waren in oktober officieel 365 duizend mensen werkloos: dat is 3,7 procent van de beroepsbevolking.
- Lees ook: Europese Commissie verwacht eind dit jaar recessies in lidstaten – en rekent op Nederlandse inflatie van 4,2% in 2023
Na enkele maanden waarin de werkloosheid langzaam opliep, is de werkloosheid in oktober licht gedaald. In oktober 2022 waren 365 duizend mensen werkloos. Dat is 3,7 procent van de beroepsbevolking, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Over drie maanden bezien liep het aantal werklozen nog wel op, met zo’n 4.000 per maand. De lichte daling van de werkloosheid betekent wel dat de krimp van de economie zich nog niet doorvertaalt op de arbeidsmarkt.
In het derde kwartaal van 2022 kromp de Nederlandse economie volgens de eerste schatting met 0,2 procent, zo meldde het CBS eerder deze week.
Uiteindelijk hadden in oktober 3,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen gaat het daarbij om 3,3 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk.
Minder uitkeringen in oktober
Het aantal WW-uitkeringen lag in oktober na een lichte stijging in september weer onder het aantal in augustus. Vooral in het onderwijs (-5,3 procent), de bouw (-3,1 procent) en de overheidssector (-2,9 procent) daalde het aantal WW-uitkeringen flink. Seizoensinvloeden lieten zich vooral gelden in de landbouw en visserij, waar het aantal uitkeringen met 11,5 procent steeg.
In oktober 2022 kwamen er 16.400 WW-uitkeringen bij en werden er 18.900 WW-uitkeringen beëindigd. Het UWV verstrekte eind oktober 150.000 lopende WW-uitkeringen. Dat is een daling van 1,6 procent ten opzichte van eind september.
LEES OOK: Werkgever wil dat hybride thuiswerker meer naar kantoor komt vanwege dreigende recessie