De Finse uitgever Sanoma leunt in Nederland steeds minder op omzet uit gedrukte uitgaven.
Dat maakte de eigenaar van sites als Nu.nl, tijdschriften Libelle en Donald Duck en tv-zender SBS vrijdag bekend.
De netto-omzet in Nederland komt in het tweede kwartaal van dit jaar uit op 180 miljoen euro. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar. De verkopen van de Nederlandse tijdschriftentak daalden met 7,3 procent naar 89,1 miljoen euro. Maar daartegenover stonden goede resultaten op het gebied van digitale media.
De omzet uit internetmedia steeg met 12,6 procent naar 20 miljoen euro, terwijl TV 6,4 procent meer omzet boekte op een totaal van 62,5 miljoen euro in het tweede kwartaal
Topman Harri-Pekka Kaukonen wijst erop dat de nieuwe media een steeds belangrijker deel vormen van de organisatie. In Nederland kwam 46 procent in de omzet over het tweede kwartaal uit ‘digitaal’, waarbij inkomsten uit online, mobiel en TV bij elkaar zijn opgeteld. Binnen dit segment is SBS goed voor ongeveer driekwart van de omzet.
Sanoma ziet oplage gedrukte bladen dalen
Sanoma heeft de totale omzet in het tweede kwartaal met 4,5 procent zien dalen tot ruim 533 miljoen euro. De operationele winst, exclusief bijzondere posten, liep op jaarbasis met 2,6 procent terug tot 66,3 miljoen euro.
Het mediaconcern zag de printverkopen verder teruglopen. De omzet van Sanoma werd daarnaast gedrukt door het afstoten van tijdschrifttitels in Nederland en Finland. Sanoma voert momenteel grote herstructuringen door, waarbij ook veel banen worden geschrapt.
In Nederland heeft het concern in juni 19 titels verkocht, onder meer Vorsten, KIJK en FietsActief. De tv-zenders van SBS hadden afgelopen kwartaal last van het WK voetbal dat veel kijkers wegtrok van de commerciële kanalen.
De resultaten over het afgelopen kwartaal zijn in lijn met de verwachtingen van Sanoma voor heel 2014. Het concern rekent op een lichte daling van de omzet vergeleken met vorig jaar. Bezien over de eerste 6 maanden, ligt de omzet inmiddels 5,6 procent onder het niveau van 2013.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl