Het Britse uitgeefconcern Pearson onderhandelt over de verkoop van zijn zakenkrant Financial Times (FT).

Dat bevestigde het bedrijf donderdag, naar aanleiding van geruchten in de markt.

Persbureau Reuters meldde donderdag op basis van een betrokkene dat de verkoop van de beroemde krant in kannen en kruiken zou zijn. Pearson liet daarop weten dat onderhandelingen over de verkoop van het dochterbedrijf vergevorderd zijn. Tegelijkertijd staat het het nog niet vast dat de deal daadwerkelijk doorgaat, aldus het bedrijf.

Eerder deze week lekte al uit dat Pearson de verkoop van FT in overweging had genomen. Het concern zou zich volledig op zijn onderwijsdivisie willen richten. Naar verluidt worden de gesprekken gevoerd met het Duitse mediaconcern Axel Springer, dat geen commentaar wil geven. Er zou de afgelopen weken ook gesproken zijn met de Japanse mediagroep Nikkei, maar deze onderhandelingen waren minder ver gevorderd.

Educatieve tak draait slecht

Financial Times Group omvat naast de bekende krant titels als The Banker en een belang van 50 procent in de Economist Group. Dat is de uitgever van het tijdschrift The Economist. Ook heeft het een samenwerking met de Russische zakenkrant Vedomosti.

Pearson denkt er al jaren over om de Financial Times af te stoten. Maar nu de educatieve tak van de uitgeverij slecht draait, wordt de verleiding groot voor topman John Fallon. Pearson heeft last van de verminderde verkoop van lesboeken, en het feit dat minder Amerikanen zich inschrijven voor een universitaire studie.

Het eigendom van de Financial Times is met prestige omgeven. De op zalmkleurig papier gedrukte krant verscheen voor het eerst in 1888. Vorig jaar had de krant een oplage van 720.000 exemplaren, waarvan 70 procent digitaal. In februari herzag de FT z’n betaalmuursysteem, om meer te kunnen verdienen aan online lezers.

Pearson, dat FT al zestig jaar bezit, komt vrijdag met zijn kwartaalresultaten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl