- Mediaconcern Axel Springer gaat OpenAI, de maker van ChatGPT, tegen betaling toegang geven tot artikelen van zijn titels.
- De Duitse uitgever is onder meer eigenaar van Business Insider, Bild en Politico.
- Met de artikelen wil OpenAI zijn taalmodellen, waaronder ChatGPT, verder trainen.
- Lees ook: Elon Musk denkt dat OpenAI een gevaarlijke ontdekking heeft gedaan met artificial intelligence – en dat dit de reden is achter het drama rond CEO Sam Altman.
Het Duitse mediaconcern Axel Springer, bekend van titels als Business Insider, Bild en Politico, geeft softwarebedrijf OpenAI het recht zijn nieuwsartikelen te gebruiken voor trainingsdoeleinden van AI-bot ChatGPT. OpenAI zal het mediaconcern betalen voor artikelen waarmee de AI-modellen worden getraind.
Hoeveel Axel Springer betaald krijgt is niet openbaar, maar volgens zakenkrant Financial Times gaat het om enkele tientallen miljoenen euro’s per jaar.
In een gezamenlijke verklaring spreken OpenAI en Axel Springer van “nieuwe financiële kansen die een duurzame toekomst voor de journalistiek ondersteunen”. De samenwerking zou Axel Springer ook meer mogelijkheden bieden om eigen toepassingen van kunstmatige intelligentie te ontwikkelen.
Gebruikers van ChatGPT krijgen door de samenwerking samenvattingen te zien van nieuwsberichten van Axel Springer-titels. Dat is inclusief artikelen die normaal gesproken achter een betaalmuur staan.
Antwoorden die de chatbot met behulp van die artikelen geeft, bevatten voortaan ook bronvermeldingen en links naar de volledige berichten of verhalen.
De omgang van OpenAI en andere bedrijven in kunstmatige intelligentie met teksten van bijvoorbeeld krantenwebsites oogst geregeld kritiek. AI-modellen achter programma's als ChatGPT 'leren' namelijk patronen te herkennen in grote hoeveelheden tekst, waaronder die van nieuwsmedia. Maar tot dusver betaalde OpenAI daar niet voor.
De in Nederland grote nieuwsuitgevers Mediahuis (NRC, De Telegraaf) en DPG (AD, NU.nl, Volkskrant) namen onlangs maatregelen om bots van OpenAI te weren. Hun nieuwssites zijn zodanig gecodeerd dat die platforms de teksten niet kunnen gebruiken om mee te oefenen.