De Europese Centrale Bank overweegt een revolutionair programma om de economie een oppepper te geven.
Dat schrijft de Süddeutsche Zeitung woensdag op basis van ingewijden.
Om de kredietverlening aan de reële economie te stimuleren zou de ECB opnieuw goedkope langlopende leningen aan banken willen verstrekken. Voorwaarde is ditmaal dat de banken het van de ECB geleende geld uitlenen aan bedrijven.
Sommige centrale bankiers zouden de voorwaarde zien als een middel waarmee de ECB de Europese economie vooruit kan helpen. De mogelijkheden daarvoor zijn schaars, nu de rentetarieven van de ECB al min of meer tot het nulpunt zijn gereduceerd. De lengte van de kredieten (LTRO) zou volgens de bronnen worden beperkt tot 9 of 12 maanden.
De ECB heeft in 2011 en 2012 zo’n 1 biljoen euro aan goedkope 3-jaars leningen aan banken verstrekt om een nieuwe kredietcrisis te voorkomen. Dat geld is echter maar mondjesmaat in de reële economie terecht gekomen, en dikwijls kochten banken de staatsleningen van hun thuislanden om zoveel mogelijk rentemarge te pakken.
Verdeeldheid: kapper wel, zonnestudio niet?
Binnen de ECB en in de politiek zou er volgens de Süddeutsche Zeitung nog verdeeldheid bestaan over het plan. Volgens sommige critici begeeft de ECB zich hiermee in gevaarlijk vaarwater. "Als je eenmaal begint, waar stop je dan", vraagt een ingewijde zich af. "Zal de ECB de banken dan voorschrijven om wel geld aan kappers maar niet aan zonnestudio's te geven?"
Daarnaast is de ervaring in bijvoorbeeld Groot-Brittannië met dergelijke kredietverlening niet positief. De meeste Britse banken bedankten voor het Funding for Lending-programma.
Rente verder verlagen ook een optie
Behalve aan de leningen met voorwaarden, wordt binnen het ECB-bestuur nog altijd gedacht over de mogelijkheid om de rente op de deposito's van banken bij de centrale bank verder te verlagen. Die rente staat al op 0 procent en zou daarmee dus negatief worden.
Dat betekent dat banken een boete zouden betalen op het stallen van geld bij de ECB, in plaats van rente te ontvangen. Op die manier worden banken in sterkere landen mogelijk gestimuleerd banken in zwakkere eurolanden meer geld te lenen, die dat geld vervolgens ook weer zouden kunnen uitlenen. Critici wijzen erop dat banken de kosten op hun deposito's ook kunnen doorberekenen aan klanten, waardoor kredieten juist duurder zouden worden.
Lees ook
Drama voor kleine bedrijven: bank geeft in helft van de gevallen geen lening
Bedrijf starten? Zo vergroot je je overlevingskansen
Mathijs Bouman: klein detail, ECB heeft geen vangnet om banken te redden
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl