Ondanks de teleurstelling werden de verliezen in het laatste uur enigszins teruggedrongen. De AEX-index sloot 0,4 procent lager op 311,42 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 0,9 procent tot 505,58 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 0,5 en 1 procent in.
,,Beleggers beginnen zich te realiseren dat ze voorlopig niet op extra stimulans hoeven te rekenen. Daarnaast heeft mening bedrijf teleurgesteld met de kwartaalcijfers”, aldus beleggingsstrateeg Claudia Panseri vanSociété Générale.
Groeiprognoses
,,In Europa zijn de resultaten in sectoren die blootstaan aan opkomende markten lager dan verwacht. Wij voorzien een bijstelling van de groeiprognoses voor die markten”, voegde Panseri toe. Uit recente cijfers blijkt dat onder meer de Chinese economie, lange tijd de aanjager van de wereldeconomie, op een steeds lager pitje staat.
De opkomende markten zijn vooral van belang voor grondstofgerelateerde bedrijven. In Amsterdam daalde roestvrijstaalproducent Aperam 2,5 procent, staalbedrijf en voormalig moederconcern van Aperam ArcelorMittalleverde 0,7 procent in. De in Londen genoteerde mijnbouwers, waaronder Antofagasta, Anglo American, BHP Billiton en Rio Tinto verloten tussen 1,9 en 4 procent.
Sterkste daler
SBM Offshore was evenals op woensdag de sterkste daler in de AEX met een verlies van 4,8 procent. Woensdag werd bekend dat de Canadese energieproducent Talisman een door SBM geleverd platform in Noorwegen heeft ontruimd, nadat er scheuren waren aangetroffen in de betonnen steunpilaren. SBM heeft al vele miljoenen op het project moeten afschrijven door vertragingen.
Carrefour sprong in het oog met een winst van 7 procent. De Franse supermarktketen haalde in het tweede kwartaal een omzet van 21,7 miljard euro. Dat is 0,3 procent minder dan een jaar eerder, maar wel hoger dan analisten voorzagen.
De euro stond op 1,2199 dollar tegen 1,2240 dollar woensdag rond het slot van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 85,06 dollar. Brentolie zakte 0,3 procent tot 99,98 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl