- De overname van de bank Credit Suisse door branchegenoot UBS roept vragen op over de toekomstige strategie.
- Topmanagers van UBS hebben uitgelegd hoe ze de toekomst van de bank zien.
- Vooral de tak voor vermogensbeheer van Credit Suisse lijkt goed aan te sluiten bij UBS.
- Lees ook: Centrale banken zetten de geldkraan voor banken weer open: ze willen geen financiële crisis, maar wat doet dat met inflatie?
Afgelopen weekend nam de Zwitserse grootbank UBS zijn kwakkelende branchegenoot Credit Suisse over. Het was geen deal waar de top van UBS naar op zoek was. Het management probeerde analisten dan ook gerust te stellen dat de langetermijnstrategie van UBS niet in het geding is.
“Het is een historische dag voor Zwitserland, en eerlijk gezegd, een dag waarvan we hoopten dat die niet zou aanbreken”, gaf president-commissaris Colm Kelleher zondag aan in een toelichting voor financiële analisten.
De overname van Credit Suisse kwam zondag tot stand onder toezicht van de Zwitserse overheid, de centrale bank van Zwitserland en de financiële toezichthouder Finma. Omdat sprake was van een noodsituatie, wordt de deal niet voorgelegd aan aandeelhouders van UBS en Credit Suisse.
“Dit is iets waar we niet op gehoopt hadden, maar het gaat om een strategische transactie”, gaf topman Ralph Hamers van UBS aan.
"We gaan veranderen, maar we veranderen niet heel sterk. We blijven Zwitsers", aldus Hamers. "We worden een grotere vermogensbeheerder en krijgen een groter platform voor beleggers waar we vermogende cliënten en institutionele beleggers willen samenbrengen. We maken dus een gigantische stap richting de ambitie om een netwerk van 6.000 miljard dollar voor privaat vermogen te vormen."
Analist Max Georgiou van financieel onderzoeksbureau Third Bridge geeft aan dat de tak van vermogensbeheer van Credit Suisse goed past bij UBS, dat zich vooral richt op vermogensbeheer voor de zeer vermogenden.
Georgiou verwacht dat UBS de tak voor investment banking van Credit Suisse zal proberen te verkopen. Het gaat hierbij onder meer om het begeleiden van kapitaalmarkttransacties zoals een beursgang van bedrijven. Credit Suisse gaf zondag aan dat het onderdeel voor investment banking "radicaal" zal worden geherstructureerd.
Analist Georgiou merkt verder op dat de omvang van de combinatie van UBS en Credit Suisse flinke marktmacht geeft. "De vraag is wel of er daarbij potentiële concentratierisico's zijn."
Flink snijden bij Credit Suisse
President-commissaris Kelleher gaf zondag aan dat UBS het risicoprofiel van de handelsafdeling voor financiële markten van Credit Suisse wil reduceren en onderbrengen in een aparte niet-strategische divisie.
Kelleher werkte tot 2022 jaren voor de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Daar was hij financieel directeur ten tijde van de kredietcrisis van 2008 en 2009.
UBS moet aan de slag met de integratie van een bank die de afgelopen jaren met een reeks crises te maken heeft gehad. Die liepen uiteen van de problemen met vermogensbeheerder Archegos Capital Management tot een spionageschandaal. In 2019 bleek uit onderzoek bij Credit Suisse dat een topbestuurder van de bank een andere collega opdracht had gegeven om een hoge bankier bij Credit Suisse in de gaten te houden, toen die had aangekondigd te vertrekken naar concurrent UBS.