Uber heeft meer dan 20 werknemers ontslagen, als gevolg van zijn interne onderzoek naar seksuele intimidatie en ander wangedrag binnen het bedrijf, zo meldt een ingewijde tegenover Business Insider.
De taxi-app maakte het nieuws dinsdag intern bekend aan zijn 12.000 werknemers. Het is de laatste ontwikkeling in een serie schandalen en controverses die spelen binnen het hoogst gewaardeerde techbedrijf ter wereld.
De externe partij Perkins Coie onderzoekt 215 gevallen van ongepaste incidenten op de werkplaats, van pesterijen tot seksuele intimidatie, aldus de bron. Uber heeft in 100 van die gevallen geen actie ondernomen. Een aantal van de klachten wordt nog onderzocht. Het nieuws over de ontslagen werknemers werd als eerste gebracht door Bloomberg.
Het onderzoek van Perkins Coie vormt de basis voor het onderzoek dat door Uber zelf wordt gedaan onder leiding van Eric Holder, een voormalige procureur-generaal. Holder heeft meerdere aanbevelingen gedaan aan het bestuur van Uber, op basis van het onderzoek van Perkins Coie. Het is niet bekend wat die aanbevelingen precies zijn. Het bedrijf zegt die informatie volgende week bekend te zullen maken tijdens een grote vergadering.
Ubers CEO, Travis Kalanick, startte het interne onderzoek in februari nadat een voormalig werknemer, Susan Fowler, in een persoonlijke blog vertelde dat ze last heeft gehad van seksuele intimidatie en binnen het bedrijf gediscrimineerd werd op basis van haar geslacht. Het bedrijf heeft werknemers intern ondervraagd, naast de onderzoeken door Perkins Coie en Holder.
Waarschuwingen en training
Zeven Uber-medewerkers hebben geschreven waarschuwingen ontvangen over hun gedrag, 30 medewerkers zullen speciale een training moeten volgen, aldus een ingewijde.
De ontslagronde is het grootste gevolg tot dusver van Ubers poging om alles binnenshuis op orde te krijgen, om zo verder te gaan na een maandenlange opeenvolging van crises. Eerder dit jaar vroeg Uber zijn technische topman Amit Singhal om ontslag te nemen nadat bleek dat hij verzuimd had te melden dat hij bij zijn vorige werk was beschuldigd van seksuele intimidatie. Amit Singhal ontkent de beschuldigingen. Een andere hooggeplaatste medewerker, Ed Baker, verliet het bedrijf plotseling in maart onder onduidelijke omstandigheden.
Uber is ook verwikkeld in een rechtszaak over de vermeende diefstal van bedrijfsgeheimen van Waymo, de zelfrijdende-autodivisie van Google. Vorige maand ontsloeg Uber Anthony Levandowski, een gerenommeerde technicus op het gebied van zelfrijdende auto, die ooit voor Google werkte en centraal staat in deze zaak. Het imago van het bedrijf wordt nog verder aangetast door een aantal negatieve berichten over de manier van bedrijfsvoering, zoals het gebruik van een speciale tool om toezichthouders te omzeilen.
De beschuldigingen van seksuele intimidatie zijn echter een van het grootste probleem voor het bedrijf. En het is iets dat Uber pas na lang wachten toegeeft.
Eind mei stelde Ubers HR-manager in een interview nog dat seksuele intimidatie geen probleem was voor het bedrijf.
"(Fowlers) blog choqueerde me", aldus Liane Hornsey, de HR-manager tegenover USA Today. "Maar, wat me verraste, toen ik de luistersessies deed, was dat dit niet als een probleem werd aangekaart. Het was niet een van de grote thema's. Andere dingen kwamen wel naar voren, zoals dat onze waarden wat masculien en agressief zijn, maar seksuele intimidatie, nee, dat kwam ik helemaal niet tegen.