Het Openbaar Ministerie heeft dinsdagochtend een inval gedaan bij het Amsterdamse hoofdkantoor van Uber, het bedrijf achter de verboden taxidienst UberPOP. Daarbij is administratie in beslag genomen.
Dat bevestigt het OM tegenover RTL Z. Het is de derde keer dit jaar dat er een inval is bij Uber Nederland. In maart van dit jaar vielen inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) binnen bij de internettaxidienst. Daarbij werd een medewerker opgepakt.
Uber wordt verdacht van het in georganiseerd verband overtreden van de taxiregels in de Wet personenvervoer. UberPOP is beschikbaar in de vier grote steden. Met de app kunnen mensen een particulier laten voorrijden en tegen betaling meerijden. De chauffeurs hebben geen taxivergunning. Daarom heeft de rechter UberPOP eind vorig jaar verboden op straffe van een dwangsom.
Bijna half miljoen aan dwangsommen
Uber stelde daarop UberPOP alleen nog beschikbaar voor trouwe klanten maar bleef de goedkope taxiservice aanbieden. Dit ondanks dat het de ILT de dwangsom verhoogde van 10.000 euro naar 50.000 euro per gepakte chauffeur.
Uit documenten van de ILT die RTL Z in bezit heeft blijkt dat er inmiddels 49 chauffeurs aan zijn gehouden en dat Uber 450.000 euro aan opgelegde dwangsommen heeft moeten betalen. Bovendien wordt Uber aangemerkt als mogelijk criminele organisatie. Een woordvoerster van het Functioneel Parket van het OM wil daar verder niet op ingaan. “De precieze verdenking zal te zijner tijd op de tenlastelegging komen te staan”, zegt zij tegenover persbureau ANP.
De ritten worden volgens de opsporingsinstanties betaald met creditcards. Uber houdt daarbij volgens de verdenking een deel van de ritprijs in, het restant zou aan de particuliere chauffeurs worden uitbetaald. Het OM stelt dat de aanpak van illegale taxi’s (snorders) een prioriteit binnen het taxibeleid van de overheid. Daarmee wordt de klant beschermd en concurrentievervalsing bestreden, aldus het OM.
Klemrijden chauffeurs
Begin dit jaar barstte de taxi-oorlog tegen de verboden dienst los. Reguliere taxichauffeurs reden UberPOP-rijders klem in onder meer Rotterdam en Amsterdam. Ook werd er geprotesteerd op het Malieveld in Den Haag door zo’n tweehonderd chauffeurs. Ze vinden dat de overheid harder moet optreden tegen UberPOP.
Afgelopen april gaf UberPOP aan de overheid tegemoet te willen komen door aanvullende eisen aan zijn chauffeurs te stellen. Die zullen taxi-examens bij het CBR moeten afleggen, een officiële chauffeurskaart met KIWA-keurmerk moeten hebben en een geneeskundige verklaring moeten kunnen tonen.
UberPOP is onderdeel van de Amerikaanse taxiapp Uber, die wereldwijd snel uitbreidt maar ook op veel verzet stuit van gevestigde taxiclubs. Het niet-beursgenoteerde bedrijf weet wel enthousiasme los te maken bij investeerders; Uber wordt gewaardeerd op 51 miljard dollar.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl