Taxi-app Uber voegde onlangs andere vormen van transport toe aan het aanbod, met riksja’s in India en boten in Turkije. Nu komt daar nog een ander vervoersmiddel bij: de helikopter.

Uber en de Europese vliegtuigbouwer Airbus starten een proef met het aanbieden van helikoptervluchten. “Het gaat om een pilot, we kijken wel wat eruit komt. Maar het is behoorlijk spannend”, zegt Airbus-topman Tom Enders in een interview met The Wall Street Journal.

Tijdens het Sundance Film Festival, het grootste Amerikaanse filmfestival voor onafhankelijke films dat donderdag van start gaat in Utah, zal Uber de helikopterdienst aanbieden. Klanten kunnen een vlucht boeken via de app, waarna Uber de klant op komt halen met een auto.

Airbus stelt twee typen helikopters beschikbaar en werkt daarvoor samen met een lokaal helikopterbedrijf. Over de financiële details van de overeenkomst maakten Uber en Airbus niks bekend.

Het is niet voor het eerst dat Uber helikoptervluchten aanbiedt. Het bedrijf deed al eens een proef met vluchten rondom New York en verzorgde het transport door de lucht bij speciale evenementen als het filmfestival in Cannes. Uber rekende enkele honderden tot duizenden dollars per vlucht. Hoeveel een tripje door de lucht op het Sundance Film Festival kost, is onbekend.

Nieuwe markt voor Airbus

Voor Airbus betekent de deal met Uber dat het een potentiële nieuwe markt aanboort. De verkopen van helikopters zitten in een dip door de lage olieprijs. Energiebedrijven als Shell en BP, die helikopters gebruiken om personeel naar booreilanden te vervoeren, schaffen minder snel nieuwe heli's aan.

Met het snelgroeiende Uber, dat met een geschatte waardering van 51 miljard dollar meer waard is dan het beursgenoteerde Airbus, heeft de vliegtuigbouwer een partner in huis die de vraag naar helikopters weer kan doen groeien.

Bovendien houdt Airbus een voet tussen de deur in Silicon Valley, de Amerikaanse hotspot voor technologiebedrijven. Zo wil de vliegtuigbouwer relevant blijven, in tijden waarin techconcerns als Google en Facebook zelf experimenteren met satellieten, drones en internetballonnen.

In 2015 riep Airbus daarom al een eigen investeringsfonds van 150 miljoen dollar in het leven om geld te stoppen in innovatieve projecten in Silicon Valley.

Lees ook

6 spectaculaire plannen om vliegtuigen voller te krijgen

Abel, nieuwe taxi-app wil in Amsterdam concurreren met Uber

Deze Chinese drone vliegt je in een uurtje van Amsterdam naar Apeldoorn

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl