Taxidienst Uber moet ruim 2,3 miljoen euro betalen als straf voor het aanbieden van de dienst UberPop. Daarmee konden gewone burgers hun privéauto gebruiken voor taxiritten. Ze hadden daar geen taxivergunning voor, terwijl die wel verplicht is. UberPop was tussen juli 2014 en november 2015 beschikbaar.
Uber en het Openbaar Ministerie hebben een schikking getroffen. Uber betaalt een boete van iets meer dan 2 miljoen euro en staat bijna 310.000 euro aan inkomsten af. Dat is het geld dat chauffeurs aan Uber moesten betalen als commissie. In totaal betaalt Uber dus 2.334.409 euro aan justitie.
Degene die verantwoordelijk was voor het uitrollen van UberPop in Nederland heeft eerder al een werkstraf van 90 uur gekregen. Die is ook al uitgevoerd.
UberPOP reed in de vier grote steden: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De dienst maakte het mogelijk om ritten te boeken bij particulieren die hun diensten als taxichauffeur aanbieden. De bestuurders gebruikten daarvoor hun eigen auto, maar zonder het noodzakelijke blauwe kenteken. Ook beschikten ze niet over een vergunning.
De rechter verbood UberPOP eind 2014 op straffe van een dwangsom. Uber stelde daarop UberPOP alleen nog beschikbaar voor trouwe klanten, maar bleef de goedkope taxiservice aanbieden. Dit ondanks dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de dwangsom verhoogde van 10.000 euro naar 50.000 euro per gepakte chauffeur.
Uber heeft naar eigen zeggen van zijn fouten geleerd en is nu vastberaden om het juiste te doen. Een woordvoerster van Uber laat weten tegenover ANP: "We hebben de manier waarop wij werken wereldwijd veranderd, waarbij integriteit voor ons centraal staat. We zijn vastberaden om een goede en verantwoordelijke partner te zijn voor steden. In 2015 hebben we de UberPOP-dienst stopgezet. Sindsdien werken we alleen met professionele chauffeurs die hun diensten aanbieden via uberX, Van en Black."
Mogelijk beursgang Uber: waarde $120 miljard
Uber is al een paar jaar bezig om schoon schip te maken, na een reeks schandalen. Zo moest oprichter Travis Kalanick in 2017 plaatsmaken voor de huidige topman, Dara Khosrowshahi.
De omzet van Uber ging vorig jaar met 43 procent omhoog tot 11,3 miljard dollar, maar in 2017 was dit nog een stijging van 61 procent. Verder leed Uber een onderliggend verlies van 1,8 miljard dollar, tegen een min van 2,2 miljard dollar een jaar eerder. Inclusief de verkoop van activiteiten in Rusland en Zuidoost-Azië boekte het bedrijf een winst van 370 miljoen dollar. Een jaar eerder stond er een nettoverlies van 4,5 miljard dollar.
Uber profiteert bij zijn omzet van de wereldwijd stijgende passagiersboekingen, maar de winstgevendheid wordt zwaar gedrukt door de vele investeringen die Uber doet. Zo geeft de onderneming grote bedragen uit aan bijvoorbeeld onderzoek naar zelfrijdende auto's en investeringen in maaltijdbezorgingsdiensten.
Uber zou spoedig zijn debuut op Wall Street willen maken. De waardering zou op wel 120 miljard dollar liggen. Tot de grootste investeerders in het in 2009 opgerichte bedrijf uit San Francisco behoort onder meer het Japanse technologieconcern SoftBank.
Het bedrijf is niet beursgenoteerd en dus niet verplicht resultaten naar buiten te brengen, maar doet dit toch vanwege de grote belangstelling van investeerders in Uber en omdat veel informatie naar buiten lekte.