Zakenbanken op Wall Street willen zo graag meedoen aan de beursgang van Twitter, dat de verlieslijdende berichtendienst flinke kortingen kan bedingen.
De financiële resultaten die berichtendienst Twitter begin deze maand naar buiten bracht, in de aanloop naar de beoogde beursgang in de komende weken, roepen nogal wat vragen op.
Twitter is groot – met 215 miljoen actieve gebruikers per maand – en de omzet verdubbelde ruimschoots in de eerste helft van dit jaar tot 254 miljoen dollar. Maar de dienst voor berichtjes van 140 tekens investeert veel en maakt hoge kosten, zodat het verlies in de eerste helft van dit jaar met 40 procent opliep naar 69 miljoen dollar.
Toch staan Amerikaanse zakenbanken te springen om Twitter te helpen voor één miljard dollar nieuwe aandelen uit te geven. Bij een dergelijke procedure spannen zakenbanken zich in om de aandelen te slijten aan professionele en particuliere beleggers. En daarvoor krijgen ze commissie.
Beursgang Twitter: magere commissie zakenbanken
In het geval van Twitter bedraagt de commissie 3,25 procent van het bedrag dat uiteindelijk wordt opgehaald met de beursgang, zo vernam zakenkrant The Wall Street Journal van goed geïnformeerde bronnen. Dat is relatief weinig.
Gemiddelde kregen zakenbanken de afgelopen twaalf jaar een commissie van 4,6 procent, als er één tot twee miljard dollar aan vers geld opgehaald moest worden met een beursgang, z0 blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Ipreo.
Facebook betaalde afgelopen jaar slechts 1,1 procent commissie bij zijn beursgang, maar dat ging om een bedrag van zes miljard dollar. In 2011 betaalde LinkedIn 7 procent commissie aan zakenbanken voor zijn beursgang.
Twitter leent ook bij banken
Bijzonder is verder dat de zakenbanken - aangevoerd door Goldman Sachs - ook nog eens bereid zouden zijn om voor één miljard dollar leningen te verstrekken aan Twitter, aldus de WSJ. Door nu leningen los te peuteren bij banken, maakt Twitter maximaal gebruik van zijn onderhandelingsmacht rond de beursgang. Wie niet leent aan Twitter, mist mogelijk ook de commissie op de uitgifte van de aandelen.
Banken moet daarbij verschillende risico's afwegen: willen ze snel tientallen miljoenen aan commissie opstrijken bij de beursgang? En hoe riskant zijn de leningen die aan het verlieslatende Twitter worden verstrekt?
Pluspunt voor Twitter is dat de kasstroom - het geld dat daadwerkelijk in en uit het bedrijf stroomt, exclusief afschrijvingen op papier - positief is in de eerste helft van dit jaar. Dat maakt het volgens financieel adviseur Craig Orchant mogelijk voor het bedrijf om geld te lenen bij zakenbanken, stelt hij tegenover de WSJ.
Directeur James Gellert van kredietbureau Rapid Ratings geeft daarentegen aan, dat de risico's bij het verlieslijdende Twitter groter zijn, dan bij andere internetbedrijven zoals Facebook en LinkedIn.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl