- Techmiljardair Elon Musk kocht chatplatform Twitter afgelopen jaar voor 44 miljard dollar. Daarbij sloot hij voor ruim 13 miljard dollar aan leningen af.
- De eerste rentebetaling over deze schuld moet mogelijk deze maand al gedaan worden, meldt zakenkrant The Financial Times.
- Vanwege de zwakke financiële positie van Twitter is het de vraag of het bedrijf dit jaar aan zijn renteverplichtingen kan voldoen.
- Lees ook: Elon Musk heeft zoveel geld verloren dat hij een Guinness World Record heeft behaald voor ‘het grootste persoonlijke vermogensverlies in de geschiedenis’
Twitter moet mogelijk deze maand al de eerste rentebetaling doen over leningen die techmiljardair Elon Musk afsloot om het socialmediabedrijf te kunnen kopen. Dat meldt zakenkrant The Financial Times op basis van gesprekken met goed geïnformeerde bronnen.
Gelet op de hoge schulden van Twitter moet ’s werelds op een na rijkste man scherp aan de wind varen. Als nieuwe eigenaar van Twitter kan Musk zelf te hulp schieten, door een groter deel van zijn aandelen Tesla te verkopen. Als Twitter onvoldoende inkomsten genereert om aan zijn renteverplichtingen te voldoen, moet het geld in eerste instantie bij grootaandeelhouder Musk vandaan komen.
Bedrijven die in gebreke blijven bij het doen van rentebetalingen op leningen, lopen een acuut risico dat schuldeisers faillissement aanvragen voor de onderneming.
Musk kocht Twitter in oktober 2022 voor 44 miljard dollar. Voor de financiering leende hij zo’n 13 miljard dollar bij verschillende zakenbanken, waaronder Morgan Stanley en Bank of America.
De schuld staat op de balans van Twitter. Het gaat dus niet om privéschulden van Musk. Dat houdt in dat het bedrijf moet opdraaien voor de ongeveer 1,5 miljard dollar die het jaarlijks aan rente moet betalen.
Als Twitter de betalingen niet kan doen, kan het management uitstel van betaling aanvragen om schulden te herstructureren.
Het alternatief is dat Musk een bijdrage levert vanuit zijn persoonlijke vermogen. Het gros daarvan bestaat uit zijn aandelenbelang in autofabrikant Tesla. Eerder verkocht Musk voor ruim 40 miljard dollar aandelen Tesla, mede om de overname van Twitter te bekostigen.
Musk heeft zijn best gedaan om de kosten bij Twitter te beperken en de omzet te vergroten door ruim de helft van het personeel te ontslaan en een nieuw abonnementsmodel in het leven te roepen.
De techmiljardair heeft meerdere keren de noodklok geluid over de penibele financiële situatie waarin Twitter verkeert. Daarbij heeft hij ook geopperd dat een faillissement een manier kan zijn om schulden te herstructureren.
"We bevinden ons in een noodsituatie", zei Musk afgelopen december tijdens een informatieve bijeenkomst op Twitter Space. "Dit bedrijf is als een vliegtuig waarvan de besturing niet meer werkt, dat met brandende motoren dreigt neer te storten."