- De overname van Twitter door techmiljardair Elon Musk zorgt voor de nodige onrust onder het personeel.
- “Er dreigt een exodus van werknemers”, zegt een voormalige leidinggevende bij Twitter.
- Veel werknemers zijn al op zoek naar een andere baan, hoewel beloningspakketten die deels uit aandelen Twitter bestaan, als rem kunnen werken om te vertrekken.
- Lees ook: Dit is wat Elon Musk mogelijk wil veranderen aan Twitter, nu hij de baas is
Werknemers van Twitter zagen het socialmediaplatform als een bedrijf met een duidelijke missie. Maar ze zijn bang dat als Elon Musk straks aan het roer staat, dit wel eens zou kunnen veranderen. Daarom oriënteren sommige werknemers van Twitter zich al op andere banen.
Een voormalige leidinggevende bij Twitter, die nu elders werkt, zegt tegen Insider dat hij dagelijks berichtjes en telefoontjes krijgt van Twitter-medewerkers die willen weten of er vacatures openstaan binnen zijn bedrijf.
"De zorg dat er een exodus van Twitter-werknemers aankomt, is terecht", zegt de voomrmalige leidinggevende die anoniem wil blijven. “Agrawal [de huidige CEO, red.] wordt intern gezien als de perfecte persoon om de missie van Twitter voort te zetten. Maar de verwachting is dat hij moet vertrekken als Musk het bedrijf koopt."
Ook hebben werknemers volgens de anonieme bron grote zorgen over de impulsieve leiderschapsstijl van Musk en zijn ze bang dat hij Twitter kwetsbaar zal maken voor "wispelturige meningen" en "online vetes."
Een ander punt van zorg: Musk zou veel te weinig inzicht hebben in de "nuances en complexiteit" achter het modereren van alle content en het jarenlange werk dat Twitter heeft gestoken in het beperken van pesten, haatzaaien en het verspreiden van desinformatie op het platform, terwijl het tegelijk werkt aan verbetering van het verdienmodel en groei van het gebruikersbestand.
"Als Musk daadwerkelijk het roer overneemt, is dat niet positief", zegt de voormalige leidinggevende. "Hij lijkt niet te snappen hoe de vork in de steel zit en medewerkers vrezen dan ook voor de gevolgen."
Drie huidige werknemers zeggen dat er onder collega's vrij openlijk gesproken wordt over het actief zoeken naar nieuwe banen en het voeren van sollicitatiegesprekken bij andere bedrijven.
"Er zijn veel nieuwe mensen bijgekomen en we zijn nog steeds aan het groeien", zegt een medewerkster. "Maar ik weet zeker van dat sommige mensen zullen vertrekken. Het lijkt erop dat mensen niet durven toe te geven hoe groot de kans is dat ze echt weggaan."
Ze geeft ook aan dat medewerkers waarschijnlijk zouden blijven, als Musk op een of andere manier was tegengehouden. De onrust onder het personeel komt direct voort uit de kritiek van Musk op de in zijn ogen te strikte contentmoderatie op het platform, maar ook zijn reputatie als workaholic werkt niet in het voordeel van de techmiljardair.
"Het draait allemaal om Elon", zegt een werknemer. "Er komt een vertrekgolf van medewerkers die daar geen zin in hebben."
Rccruiter Greg Selker van de firma Stanton Chase zegt dat hij het de afgelopen weken "erg druk" had. Ook krijgt hij veel reacties van Twitter-werknemers die eerder geen interesse leken te hebben in een overstap. Daar zitten volgen Selker een aantal topmanagers bij. Een andere techrecruiter zegt eveneens verhoogde interesse te zien van werknemers bij Twitter voor een baanwissel, sinds het nieuws over de overnamepoging van Musk naar buiten kwam.
"Twitter had een vrij prettige bedrijfscultuur en mensen vonden het leuk om daar te werken. Het wist werknemers goed vast te houden", zegt Selker. "Nu kijken mensen naar mogelijkheden om te vertrekken."
Veel werknemers van Twitter deels beloond met aandelen
Toch is de kans klein dat Musk een massale vertrekgolf van werknemers meemaakt op zijn eerste dag als nieuwe eigenaar. Voor bijna alle Twitter-werknemers geldt dat hun beloningspakket deels gekoppeld is aan aandelen in het bedrijf. Het recht op de uitkering van het beloningsdeel in aandelen is gekoppeld aan prestatiecriteria en vindt doorgaans over een reeks van jaren plaats.
Werknemers moeten dus weten wat er met hun voorwaardelijke aandelenbeloning gebeurt, op het moment dat ze besluiten te vertrekken.
"Er zullen mensen vertrekken uit morele en zakelijke overwegingen", zegt juridisch analist Aron Solomon van Esquire Digital. "Maar het zal voornamelijk neerkomen op de voorwaarden voor het uitkeren van beloningen in aandelen."
Beloningen in aandelen worden doorgaans over een periode van vier jaar uitgekeerd, waarbij jaarlijks een kwart van de toegekende aandelen vrijkomt. Van belang hierbij is dat Twitter van de beurs verdwijnt, als Musk het bedrijf overneemt. Daardoor kunnen werknemers uitgekeerde aandelen niet langer op de beurs verkopen.
Werknemers van Twitter hebben nog geen duidelijkheid gekregen over wat er gebeurt met de voorwaarden voor hun aandelenpakketten. Volgens The New York Times is werknemers van Twitter meegedeeld dat een potentiële koper van het bedrijf waarschijnlijk verplicht zal zijn om aandelenbeloningen van werknemers in stand te houden of een gelijkwaardige compensatie te bieden in contanten.
Analist Solomon merkt op dat Twitter als niet-beursgenoteerd bedrijf nog steeds een beloning in aandelen kan toezeggen aan werknemers. Als Musk erin slaagt de waarde van het bedrijf en de winstgevendheid te verhogen, kunnen aandelen Twitter nog steeds meer waard worden, ook al zijn ze niet publiek verhandelbaar.
Wat betreft de huidige CEO Agrawal ziet analist Solomon geen scenario waarin hij aanblijft. "De hele bestuurstop zal vertrekken."