Twintigers hebben een hoger inkomen dan ruim tien jaar geleden, maar hebben minder vaak een koophuis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

In 2022 woonde 43 procent van de 29-jarigen in een koopwoning buiten het ouderlijk huis. Dat was in 2011 nog 54 procent.

Tegelijkertijd was het inkomen van uitwonende twintigers hoger dan een decennium eerder, aldus het CBS. In 2022 hadden twintigers gemiddeld 30.000 euro te besteden, in 2011 was dat 25.000 euro. Vooral bij mensen van eind twintig nam de koopkracht toe, die van 20- tot 23-jarigen bleef ongeveer gelijk.

Ook weet het CBS dat twintigers vaker een baan hebben dan twintigers van tien jaar eerder. In 2023 had 84 procent van de twintigers betaald werk, in 2013 was dat 80 procent.

In vergelijking met een decennium geleden gaan twintigers ook later op zichzelf wonen. In 2022 woonde 50 procent van de 23-jarigen buiten het ouderlijk huis. Dat was in 2011 nog 58 procent.

Het CBS concludeert verder dat meer twintigers tegenwoordig een studieschuld hebben, en dat deze ook hoger is dan een decennium eerder. De gemiddelde studieschuld van 24-jarigen was in 2022 17.000 euro. In 2011 ging het om een bedrag van 11.000 euro. "Vooral na de invoering van het leenstelsel in 2015 nam de studieschuld toe", meldt het CBS.

Hoe woningnood jongeren dwarszit

Door het gebrek aan een eigen woning, stelt meer dan de helft van de starters belangrijke levensgebeurtenissen zoals samenwonen, trouwen of kinderen krijgen uit, meldt ING in een rapport over de huizenmarkt.

Ongeveer 49 procent stelt het krijgen van kinderen minstens twee tot drie jaar of langer uit. Ook zegt 66 procent van de thuiswonende starters graag uit huis te willen maar dat niet te kunnen. Daarnaast stelt 75 procent dat het onontkoombaar is dat beide partners blijven werken als er eenmaal een woning is gekocht.

"Dat jongeren levensgebeurtenissen uitstellen door de woningnood, heeft grote impact op hun leven, maar ook op de maatschappij. Denk aan later samenwonen, later kinderen en moeilijker van baan kunnen wisselen. Naast het gegeven dat het moeilijk is om een woning te bemachtigen speelt mogelijk ook mee dat beide inkomens nodig zijn waardoor de animo voor kinderen mogelijk ook wordt geremd", aldus ING.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat twee derde van de starters die levensgebeurtenissen hebben moeten uitstellen zich hierdoor machteloos en gefrustreerd voelt. "Slechts 2 procent ervaart hier geen negatieve emoties bij", stelt de bank.

Dat jongeren moeilijk een geschikte koopwoning kunnen vinden is al jaren een probleem, hoewel het de laatste maanden wel is verergerd. Toch eisen potentiële kopers dat een woning minstens drie slaapkamers heeft, in een veilige buurt ligt en dicht bij werk is gelegen. Het liefst heeft de woning ook een buitenruimte zoals een balkon of een tuin.

Bijna een kwart zou een tiny house eventueel overwegen, maar ruim de helft (60 procent) ziet dit niet zitten. Ook het delen van een woning zien ze niet zitten.

LEES OOK: Tweeverdiener met inkomen van €80.000 kan uit iets minder dan 1 op 3 woningen kiezen