"10 jaar geleden had Nederland 56 eensterrenrestaurants en vandaag 81. Toen
waren er zes tweesterrenrestaurants en vandaag 18", zegt Loens. Toch kwam er
ondanks alle verwachtingen van de tophoreca, geen nieuw
driesterrenrestaurant bij. Voor veel chefs een teleurstelling.
"Er wordt nog niet genoeg gekeken naar echte smaak. Invloeden als de
moleculaire keuken met een prulletje hier en een prulletje daar krijgen meer
aandacht in de keuken dan de smaak van producten", vindt de hoofdinspecteur.
Hij raadt de chefs aan eens te gaan eten bij La Belle Epoque in Travemünde
in Duitsland, dat net drie sterren heeft gekregen.
Tweesterrenchef Hans van Wolde van restaurant Beluga in Maastricht baalt: "Het
is even slikken, maar we gaan moedig voorwaarts". Vreugde was er bij Moshik
Roth, de tweesterrenchef die onlangs van Overveen naar Amsterdam verhuisde
om daar restaurant @samhoud places te beginnen: "Ik ben zo blij dat ik mijn
sterren heb behouden."
Loens benadrukt dat koks vooral voor hun gasten moeten koken. "Wij maken de
sterrenzaken niet. Dat doen tevreden gasten." Jaarlijks krijgt hij zo’n 2000
brieven met kritiek of aanbevelingen van gasten. Loens zelf eet 200 keer per
jaar buiten de deur, slaapt 180 nachten in hotels en krijgt 1000 rapporten
van andere inspecteurs te verwerken.
Op de vraag of Nederland op gastronomisch gebied meer dan andere landen te
lijden heeft onder de economische crisis, zegt Loens: "Ik denk dat
Nederland een andere eetcultuur heeft dan België of Spanje. Als het bij
jullie slecht gaat, zijn er dingen die niet meer horen, zoals op topniveau
uit eten gaan. Of het religie is of gezond verstand weet ik niet, maar in
België en Spanje gaat men, ondanks de crisis, nog steeds uit eten."
Lees ook:
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl