Groot deel Tweede Kamer wil van demissionair minister Bijleveld (Defensie) weten wat Nederlandse militairen kunnen doen om mensen vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul te evacueren.
Demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) zei vrijdag dat “alle mogelijkheden” onderzocht worden om de mensen naar Nederland te halen.
Amerikaanse militairen hebben kort de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul verlaten om 169 mensen op te halen die geëvacueerd willen worden.
De Amerikaanse president Joe Biden kan niet garanderen dat het allemaal goed afloopt:”Er kunnen mensenlevens verloren gaan”, zei hij in een toespraak.
Vrijwel de hele Tweede Kamer wil van demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) weten wat Nederlandse militairen kunnen doen om mensen vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul te evacueren. Andere landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, brengen actief personen vanuit Kabul naar het vliegveld.
Maar Nederlanders en Afghanen die naar Nederland mogen, moeten zelf het vliegveld zien te bereiken. Ze worden vaak tegengehouden bij controleposten van de Taliban. Ook Amerikaanse troepen weigeren hen soms toegang tot het vliegveld.
Mogelijk nog meer dan 700 personen die wachten op evacuatie naar Nederland
De indieners van de Kamervragen willen weten wat Nederland kan doen met de bondgenoten ter plaatse om ook Nederlanders en andere evacués naar het vliegveld te krijgen. Ook willen ze weten of een militair advies verhindert hen op te halen of dat er iets anders speelt.
Verder zijn er vragen over het aantal evacués. Dat blijkt met in totaal ongeveer 700 fors hoger te liggen dan eerder gedacht. De partijen willen met spoed antwoord van de minister.
De ondertekenaars van de Kamervragen zijn samen goed voor ongeveer 120 van de 150 Kamerzetels. De PVV, FVD, JA21, Groep Van Haga en Fractie Den Haan hebben zich niet bij de vragen aangesloten.
Demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) zei vrijdag dat "alle mogelijkheden" onderzocht worden om de mensen naar Nederland te halen. "Maar uiteindelijk zijn we afhankelijk van wat onze militairen en bondgenoten zeggen wat haalbaar en veilig is."
Ondertussen hebben Amerikanen 169 burgers opgepikt buiten vliegveld van Kabul
Amerikaanse militairen hebben kort de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul verlaten om mensen op te halen die geëvacueerd willen worden uit vrees voor de nieuwe machthebbers, de radicaalislamitische Taliban.
De soldaten pikten met drie Chinook-helikopters 169 burgers op die op tweehonderd meter van het vliegveld gestrand waren, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie.
Het Pentagon gaf geen informatie over de nationaliteit van de mensen. De Amerikaanse president Joe Biden had eerder gezegd dat 169 Amerikanen met behulp van Amerikaanse troepen de luchthaven waren binnengekomen. De Amerikanen hebben het vliegveld in handen.
Tegelijkertijd komen er berichten dat Taliban-strijders Amerikaanse burgers hebben geslagen. De Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin noemt dit onaanvaardbaar.
In een gesprek met parlementariërs zei Austin dat Amerikanen zijn "geslagen" door Taliban in Kabul, melden Amerikaanse media. Zij baseren zich op deelnemers aan het overleg. Het lijkt te bevestigen dat de Taliban zich steeds harder opstellen. Kort na de machtsovername hadden zij nog aangekondigd geen wraak te zullen nemen na 20 jaar strijd tegen de buitenlandse troepen in het land.
Joe Biden in toespraak: rekening te houden met slachtoffers, maar heeft geen spijt over terugtrekking
Het evacueren van Amerikanen, bondgenoten en Afghaanse medewerkers uit de Afghaanse hoofdstad Kabul is een "gevaarlijke missie". De Amerikaanse president Joe Biden kan niet garanderen dat het allemaal goed afloopt. "Er kunnen mensenlevens verloren gaan", zei hij in een toespraak over de chaotische situatie op het vliegveld in Kabul. Het is volgens hem een van de moeilijkste luchtbruggen uit de geschiedenis.
Na een korte pauze zijn er steeds meer vluchten met mensen die het land kunnen verlaten, aldus de president. "We doen alles wat we kunnen voor Amerikanen en onze Afghaanse partners", zei hij. Vooralsnog houdt hij vast aan 31 augustus voor het vertrek van de bijna 6000 Amerikaanse troepen die de luchthaven nu beveiligen.
Biden garandeerde wel dat iedere Amerikaan in Afghanistan die dat wil naar de VS kan komen, en ook naar het vliegveld in Kabul. De toegangswegen worden gecontroleerd door de Taliban. Als zij obstakels opwerpen zal dat "met kracht worden bestreden", aldus Biden. Hij zei dat ze tot nu toe hebben meegewerkt omdat het "in hun belang" is.
Opnieuw toonde Biden geen spijt over het besluit tot terugtrekking. "Er is nog veel tijd voor kritiek als deze operatie voorbij is." Volgens hem hebben westerse bondgenoten de geloofwaardigheid van de VS niet in twijfel getrokken. Om de aanpak van westerse landen te coördineren volgt volgende week een bijeenkomst van de leiders van de G7-landen. "We zijn verenigd", zei Biden.