- Een ruime meerderheid is akkoord gegaan met de aankoop van aandelen Air France-KLM door de Nederlandse staat voor in totaal 220 miljoen euro.
- De partijen vrezen vooral dat het Nederlandse belang van 9,3 procent in de holding ‘verwatert’.
- Tegelijkertijd zijn er zorgen over het feit dat Air France-KLM mogelijk een soort bodemloze put wordt.
- Lees ook: Air France-KLM wil voor €2,3 miljard aan nieuwe aandelen uitgeven: Nederlandse staat koopt naar verwachting voor €220 miljoen bij
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer is met frisse tegenzin akkoord gegaan met de aankoop van aandelen Air France-KLM voor in totaal 220 miljoen euro.
De partijen vrezen vooral dat het Nederlandse belang van 9,3 procent in de holding ‘verwatert’: doordat er meer aandelen op de markt komen, moet Nederland meer aandelen kopen om dat belang enigszins op peil te houden.
Tijdens een debat op maandag gaven veel partijen aan bepaald niet enthousiast te zijn over de aankoop van nieuwe aandelen. Vooral de twee kleine christelijke partijen, SGP en ChristenUnie, twijfelden. Beide stemden uiteindelijk voor, net als de rest van de coalitie en oppositiepartijen, zoals de PVV, SP en Forum voor Democratie.
Partijen vrezen wel dat Air France-KLM een soort bodemloze put wordt, en dat Nederland steeds wordt gedwongen meer geld in het bedrijf te stoppen om te voorkomen dat het belang steeds minder voorstelt.
Minister van Financiën Sigrid Kaag benadrukte maandag dat Nederland een "defensief belang" houdt om zaken bij te sturen. Ze moest toegeven dat Nederland geen doorslaggevende stem heeft. Maar met het belang van 9,3 procent heeft Nederland wel meer invloed op het bestuur.
Door de uitgifte van nieuwe aandelen neemt het aantal aandelen in omloop toe, wat minder gunstig is voor bestaande aandeelhouders. De winst van Air France-KLM moet dan immers over meer aandelen worden verdeeld. Het aandeel van de luchtvaartmaatschappij noteert nog bijna 18 procent lager dan voor de bekendmaking van de aandelenuitgifte begin vorige week.