• Een aantal Kamerfracties vermoedt dat Hugo de Jonge in zijn rol als minister van Volksgezondheid gebruikmaakte van een privé-account bij de omstreden mondkapjesdeal.
  • De drie fracties – Volt, GroenLinks en Lid Omtzigt – willen voor donderdagochtend 9.30 uur opheldering hierover. Daarop volgt een Kamerdebat over de kwestie.
  • Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is bereid hier aan mee te doen, zo heeft hij laten weten op Twitter.
  • Lees ook: Hugo de Jonge bemoeide zich persoonlijk met de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden, volgens De Volkskrant

Een aantal Kamerfracties vermoedt dat minister Hugo de Jonge, toen hij nog minister van Volksgezondheid was, een privé-account heeft gebruikt bij de omstreden mondkapjesdeal.

De drie fracties willen voor donderdagochtend 9.30 uur opheldering hierover. Om 10.15 uur is er dan een Kamerdebat over de mondkapjesdeal die het ministerie van Volksgezondheid met Sywert van Lienden sloot en waarover documenten zijn opgevraagd krachtens de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Voor dat debat komt minister Conny Helder voor Langdurige Zorg naar de Kamer. Zij is verantwoordelijk voor het onderzoek naar de deal. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt dat De Jonge zelf verantwoording moet afleggen. Morgen dient ze daartoe opnieuw een verzoek in.

Fractievoorzitters Laurens Dassen (Volt), Jesse Klaver (GroenLinks) en Pieter Omtzigt hebben maandag minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) om opheldering gevraagd. “Heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit kabinet Rutte III voor zijn werk als minister gebruik gemaakt van een iCloud e-mailadres, wat naar boven kwam in de berichten van de Wob over de aanpak van de corona-aanpak?”, zo willen de drie fracties weten.

De vragenstellers doelen daarbij op stukken over de mondkapjesdeal die recent door het ministerie van Financiën zijn vrijgegeven na een Wob-verzoek van de Volkskrant. Op basis daarvan schreef de krant dat zorgminister De Jonge er bij een hoge ambtenaar op heeft aangedrongen contact op te nemen met Van Lienden om hem mondkapjes te laten leveren.

De fracties willen er daarnaast zeker van zijn dat berichten via het iCloud-e-mailadres van De Jonge "veilig en volledig" worden opgeslagen en ter beschikking worden gesteld voor Wob-verzoeken en een parlementaire enquête naar het coronabeleid.

'Wie gebruikt er nog meer privémails?'

Transparantie rondom besluitvorming is belangrijk, stelt Dassen desgevraagd. "Het is voor een minister bijzonder onverstandig om een privételefoon of privémail voor het werk te gebruiken." Onder meer om te voorkomen dat werkgerelateerde berichten niet door de Kamer kunnen worden ingezien.

De drie fractievoorzitters willen ook weten of er andere bewindslieden uit het vorige en het huidige kabinet zijn die privé-e-mailadressen en berichtendiensten zoals Signal, WhatsApp en Telegram voor hun werk gebruiken, en zo ja, wie dit zijn. In het Handboek voor bewindslieden wordt het gebruik van een privé-mailaccount of berichtenapps voor werkgerelateerde doeleinden "ernstig ontraden".

De Jonge neemt deel aan Kamerdebat

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is bereid donderdag mee te doen aan het debat over de mondkapjesdeal die het ministerie van Volksgezondheid sloot met Sywert van Lienden. Dat heeft De Jonge aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp laten weten, zegt De Jonge op Twitter.

De Jonge stelt dat het "staatsrechtelijk ongebruikelijk is" is om aan het debat mee te doen, aangezien hij momenteel geen minister van Volksgezondheid meer is. Maar hij "hecht er aan om de vragen die zijn opgekomen zelf te beantwoorden en de context te kunnen toelichten".

De deal was in de vorige kabinetsperiode de verantwoordelijkheid van toenmalig minister voor Medische Zorg, Martin van Rijn. Maar uit app-verkeer dat de Volkskrant boven tafel kreeg, bleek onlangs dat De Jonge er bij een hoge ambtenaar op had aangedrongen om contact te zoeken met Van Lienden. Die was aan het begin van de coronacrisis erg kritisch op hoe de overheid probeerde voldoende beschermingsmiddelen te vergaren.

In principe is het onderzoek naar de mondkapjesdeal nu het terrein van de huidige minister voor Langdurige Zorg, Conny Helder. Zij zou het debat donderdag met de Kamer voeren. Haar woordvoerder laat weten dat Helder nog steeds bij het debat zal zijn. Of De Jonge daadwerkelijk bij het debat is, is aan de Tweede Kamer.

LEES OOK: Sywert van Lienden weer op vrije voeten, maar blijft verdachte in strafrechtelijk onderzoek naar mondkapjesdeal