PvdA en VVD geloven dat staatssecretaris Fred Teeven volgens de regels handelde, toen hij in 2000 als officier van justitie een deal sloot met crimineel Cees H. Daarbij kon H. miljoenen guldens min of meer witwassen. 

De oppositie in de Tweede Kamer wilde na een urenlang debat donderdag meer vragen beantwoord zien, maar voor met name de coalitiepartijen is de kous eigenlijk al af. 

Bij de deal betaalde Cees H. 750.000 gulden boete aan de Staat. Tegelijk hielp de overheid hem om enkele miljoenen guldens min of meer wit te wassen: ongeveer 2 miljoen gulden van H. op Luxemburgse rekeningen waar het Openbaar Ministerie beslag op had gelegd. De Belastingdienst is daarbuiten gehouden.

Maar van echt witwassen was volgens de nu verantwoordelijke minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) geen sprake. Opstelten wees er op dat witwassen formeel pas ruim een jaar later, in december 2001, in het wetboek van strafrecht werd opgenomen. Bovendien stond ten tijde van de schikking ,,niet vast dat het geld uit misdrijven afkomstig was”. De minister zei verder dat de schikking destijds te verkiezen was boven het doorzetten van een rechtszaak waarvan de afloop onzeker was.

Volgens Opstelten is er niets gebeurd wat niet in lijn zou zijn met de toenmalige wetten en regels. Er bestond toen voor het OM ook geen wettelijke verplichting om de Belastingdienst actief te informeren over de deal. Er was wel een richtlijn van het OM om de fiscus te informeren, maar het college van procureurs-generaal mocht daar van afwijken.

De Kamer moet de minister maar geloven op zijn blauwe ogen, klaagde onder anderen Magda Berndsen van D66, want het parlement kan lang niet alles controleren. Opstelten voelt zich namelijk niet gerechtigd om alle stukken te overleggen.

Dinsdag stemt de Kamer over onder meer een motie om meer antwoorden te krijgen. Ze willen onder andere meer weten over de precieze voorwaarden waaronder de deal werd gesloten en over het geld dat Cees H weer op zijn rekening kreeg. De coalitiepartijen, de SGP en de eenmansfractie van Louis Bontes hebben daar echter geen behoefte aan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl