Moet je werkelijk de beste van je klas zijn op de beste (technische) universiteit om aan de slag te mogen bij een toonaangevend techbedrijf? Dat helpt absoluut, zoveel is zeker.
Maar een baas personeelszaken van IBM breekt een lans voor mensen met andere papieren en ervaringen. Obed Louissant zoekt constant nieuwe medewerkers om het wereldwijde team van maar liefst 380.000 mensen nog verder uit te breiden en verfijnen.
Louissant rekruteert voor tal van andere afdelingen van IBM en kent het IT-bedrijf dus van alle kanten. “We hebben alle soorten mensen hier”, zegt hij tegen Business Insider. “We koesteren veel waardering voor mensen die anders denken dan wij. Als je authentiek bent en je nieuwsgierigheid laat zien, appreciëren we dat omdat het ons verder brengt en op de proef stelt.”
Louissant ziet twee belangrijke redenen waarom je als taalkundige of antropoloog ook best een gooi kan doe naar een baan bij een techbedrijf.
1 – Als je je niet hoofdzakelijk concentreert op computerwetenschap, geeft je dat een ander perspectief
Bij een bedrijf als IBM gaat het constant over problemen oplossen of een verrassende nieuwe aanpak bedenken voor een vastgeroest proces. Diversiteit van de werknemers is daarom een cruciale component van Louissants beleid rond vacatures. Een andere studie dan in de informatica of wiskunde, kan je een heel ander perspectief geven waarmee je jezelf onderscheidt.
"Individuen die Frans of filosofie hebben gestudeerd, komen er later wel eens achter: 'De realiteit wordt herschreven in programmeertaal, daar wil ik wel eens meer van weten'. Op dat moment brengen ze een andere aanpak mee, gebaseerd op wat ze geleerd hebben of hoe ze hun leven leiden. Met zo'n bijdrage leveren wij weer betere producten, software, hardware en diensten voor onze klanten."
Dat gezegd hebbende: het kan natuurlijk geen kwaad om in je vrije tijd - of als een keuzevak - toch wat tijd te investeren in coderen.
2 - Vaardigheden zijn belangrijker dan van welke universiteit je papiertje is
Ook ben je zeker niet kansloos als je niet aan een topuniversiteit hebt gestudeerd. Zelfs een vier jaar durende opleiding is geen vereiste. IBM is nota bene één van de bedrijven die niet alleen inhoudelijk innoveren, maar ook als het aankomt op het soort banen dat ze aanbieden. Zogenoemde 'new collar jobs' houden het midden tussen technische vakkennis en dienstverlening op een kantoor. Onze collega's van de Britse Business Insider schreven daar al eerder over.
Voor een deel is dit te wijten aan de kloof die nog steeds bestaat tussen afstuderen en een baan vinden. Een hoop starters hebben moeite om hun kennis om te zetten in een pakket dat voor werkgevers aantrekkelijk is. In die situatie is een papiertje dus lang niet alles: het gaat ook zeker over hoe je die zelf weet te benutten.
Met de 'new collar jobs' wil IBM starters klaarstomen voor een meer afgewogen carrière. Je krijgt tijd om 'te bouwen aan je technische vaardigheden en dan lange tijd met ons samen te werken', zegt Louissant. "Het gaat niet om het diploma, maar om de skills."