PostNL heeft vrijdag twee rechtszaken verloren van zelfstandige pakketbezorgers. Die claimden dat ze eigenlijk in dienst waren van het postbedrijf en dat PostNL hun niet zomaar de laan uit kon sturen.
De rechtbank in Haarlem deed uitspraak in drie zaken. Bij de derde kreeg PostNL wel gelijk. Het gaat om zelfstandigen met wie PostNL de contracten wilde beëindigen wegens klachten. De zogeheten subcontractors lieten het daar niet bij zitten. Ze voerden aan dat ze in de praktijk een arbeidsovereenkomst hadden.
De rechter ging hier in twee gevallen in mee. Bij hen was de werksituatie inderdaad vergelijkbaar met een dienstverband. De opzegging van hun contract is nu vernietigd en als voorschot op hun loon is 1000 euro netto per maand toegewezen. De rechter heeft alleen nog niet beslist of ze ook weer aan het werk kunnen. Dat moet nog worden bekeken, gelet op de klachten die er waren over hun functioneren. Ze hadden zich volgens PostNL ook onacceptabel gedragen tijdens stakingen van de subcontractors eerder dit jaar.
Subcontractors
Dat de rechter anders oordeelde ten aanzien van de derde pakketbezorger, heeft ermee te maken dat hij voordat hij voor PostNL ging werken al als zelfstandige stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook werkte hij niet in zijn eentje maar zette hij structureel betaalde vervangers in.
PostNL besloot recent om met meerdere subcontractors niet meer verder te gaan. Dit gebeurde om uiteenlopende redenen, soms ook omdat ze niet voldeden aan bepaalde eisen voor een Europese vergunning. Bij verschillende rechtbanken in Nederland lopen in totaal negentien procedures van gewezen pakketbezorgers van PostNL die een zaak hebben aangespannen, omdat ze het hier niet mee eens zijn.
Een woordvoerder van PostNL liet in een reactie weten dat het bedrijf overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl