- Ex-Google ingenieurs ontwikkelden jaren geleden al een sprekende AI-chatbot, dat schrijft The Wall Street Journal.
- Maar leidinggevenden van Google dwarsboomden hun pogingen om de tool te lanceren door ethische en veiligheidsoverwegingen.
- Google is nu hard aan het werk om de AI-bot van Microsoft in te halen en is van plan zijn chatbot dit jaar live te laten gaan.
- Lees ook: Google start met testversie van concurrent van AI-bot ChatGPT onder de naam ‘Bard’
Google zal binnenkort zijn langverwachte AI-chatbot Bard lanceren. Maar jaren geleden drongen twee ex-Google ingenieurs er bij hun voormalige werkgever al op aan om een soortgelijke chatbot uit te brengen, maar stuitten destijds op verzet, aldus de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.
In 2018 begon Daniel De Freitas, die onderzoeksingenieur was bij Google, met de ontwikkeling van een chatbot die de manieren waarop mensen converseren, nabootst. Noam Shazeer, een software engineer van Google’s AI afdeling, sloot zich later bij het project aan.
De Freitas en Shazeer bouwden een chatbot bouwen, die ze Meena noemden, die kan discussiëren over filosofie, over tv-programma’s kan praten en grapjes over paarden en koeien kan maken. Ze geloofden dat Meena de manier waarop mensen online zoeken radicaal zou kunnen veranderen, vertellen voormalige collega’s aan de krant.
Maar hun inspanningen om de bot te lanceren – die ze omdoopten tot LaMDA, wat het taalmodel achter Bard zou worden – raakten in een patstelling nadat leidinggevenden van Google zeiden dat de chatbot niet voldeed aan de AI-veiligheidsnormen, aldus The Wall Street Journal.
De leidinggevenden dwarsboomden meerdere pogingen van de ingenieurs om de bot naar externe onderzoekers te sturen, de chatfunctie toe te voegen aan Google assistant en een demo te lanceren voor het publiek.
Gefrustreerd door de terughoudendheid van de Google-managers, besloten De Freitas en Shazeer weg te gaan bij het bedrijf en hun eigen onderneming te beginnen - ondanks dat CEO Sundar Pichai hen persoonlijk verzocht te blijven en verder te werken aan de chatbot. Hun bedrijf, dat Character.ai heet, heeft een chatbot ontwikkeld die figuren als Elon Musk of Nintendo's Mario kan nadoen.
"Het veroorzaakte opschudding binnen Google", zei Shazeer vorige maand in een interview met investeerders Aarthi Ramamurthy en Sriram Krishnan. "Maar uiteindelijk besloten we dat we waarschijnlijk meer succes zouden hebben met het lanceren van dit soort tools als een startup."
Google aarzelt al sinds 2012 over het lanceren van zijn AI-tools
De aarzeling van Google om zijn AI-tools vrij te geven is niets nieuws. In 2012 huurde Google computerwetenschapper Ray Kurzweil in om aan zijn taalverwerkingsmodellen te werken, aldus TechCrunch. Ongeveer een jaar later kocht Google het Britse AI-bedrijf DeepMind, dat zich richt op het bouwen van AI.
Academici en tech-experts maakten echter bezwaar tegen het gebruik van de technologie door ethische bezwaren en Google beloofde het gebruik van AI in z'n producten te beperken.
En in 2018 beëindigde Google een project waarin z'n AI-technologie werd verwerkt in militaire wapens, na verzet door werknemers, aldus The Wall Street Journal.
Maar het lijkt erop dat een van Google's AI-tools nu toch het levenslicht zal zien, ondanks dat de discussies over de ethische bezwaren van het gebruik van AI onverminderd doorgaan. De chatbot van het bedrijf, Bard, wordt gelanceerd in navolging van Microsoft, die recent zijn eigen chatbot voor Bing heeft uitgebracht.
Tijdens zijn eerste openbare demo vorige maand, produceerde Google's Bard chatbot een feitelijke fout en werd de lancering door Google medewerkers "overhaast" en "verprutst" genoemd. Alphabet directeur John Hennessy beaamde vervolgens dat Google's chatbot "nog niet echt klaar was voor een publieke lancering."
CEO Sundar Pichai heeft alle medewerkers van Google gevraagd om twee tot vier uur van hun werktijd te besteden aan het testen van Bard, zodat het product binnenkort klaar is om echt gelanceerd te worden. "Ik weet dat dit moment ongemakkelijk spannend is en dat is te verwachten: de onderliggende technologie ontwikkelt zich snel met zoveel potentieel", schreef Pichai vorige maand in een memo aan het bedrijf.
"Het belangrijkste wat we nu kunnen doen is ons richten op het verantwoord ontwikkelen en bouwen van een geweldig product", schreef de Alphabet-baas.