Econoom Rob Barnett vroeg zijn collega Christopher Payne een aantal jaar geleden of hij zijn optreden op video voor Bloomberg had gezien.

Dat had Payne. Hij gaf Barnett complimenten, maar zei ook dat hij wel dik aan het worden was. Hij deed er zelfs nog een schepje bovenop door te zeggen ‘dat je zou kunnen zeggen dat hij al dik was‘.

Barnett en Payne hebben het gesprek opgenomen in hun nieuwe boek “The Economists’ Diet: The Surprising Formula for Losing Weight and Keeping It Off.”

Barnett was ook echt te zwaar. En Payne herkende dat, omdat hij ooit ruim twintig kilo in 18 maanden was afgevallen.

Door hun gesprekken realiseerden ze zich dat het gedrag dat je gewicht beinvloedt allemaal verklaard kan worden vanuit economische principes. Met de hulp van zijn collega verloor Barnett uiteindelijk 34 kilo in 18 maanden.

 

Hun eerste gesprek was misschien pijnlijk, maar het resultaat is een boek waarin ze lezers leren om het afvallen op dezelfde manier te benaderen als zij hebben gedaan.

Onlangs sprak ik ze telefonisch over de meest in het oog springende strategieën om af te vallen. Dit zijn de belangrijkste conclusies:

Maak gebruik van metaregels om de kans op slechte keuzes zo klein mogelijk te maken...

Een metaregel is een richtlijn die je van tevoren opstelt om aan alle situaties het hoofd te bieden. De schrijvers zeggen de term te hebben geleend van gedragseconoom Dan Ariely van Duke University.

Een voorbeeld van een metaregel is "Tenzij het een speciale gelegenheid is, schep ik nooit een tweede keer op" of "Doordeweeks eet ik altijd een salade als lunch".

Het idee achter metaregels is dat je de keuzemogelijkheden zoveel mogelijk beperkt.

"Hoe meer je jezelf confronteert met een keuze, hoe groter de kans dat je iets gaat doen wat je probeert te vermijden", zegt Payne.

... en bespaar jezelf mentale energie

... and to save yourself some mental energy

Ben Pruchnie/Getty Images

Het gebruik van metaregels is ook mentaal minder vermoeiend. Payne zegt dat het bij afvallen het beste is om alles wat je qua eten wil vermijden simpelweg niet in huis te hebben. Anders moet je elke avond opnieuw beslissen of je aan je verlangens toegeeft of niet.

Barnett en Payne zijn zeker niet de enige mensen die streven naar zo min mogelijk beslismomenten om een gezondheidsdoel te halen.

Max Levchin, een mede-oprichter van PayPal die nu CEO is van de online kredietverstrekker Affirm zei eerder tegen Business Insider hoe belangrijk het is om regelmaat te hebben in zijn sportschema.

"Zo lang je dagelijkse uitgangspunt 'op de fiets zitten' is, zul je heel soms een training missen omdat je ziek bent of aan het reizen bent. Maar meestal word je gewoon wakker en spring je gelijk op de fiets, zoals ik doe", legt hij uit.

Hou vast aan een saai dieet: afnemende meeropbrengst

"Een saai dieet is een afslankdieet", zegt Barnett.

Dat grijpt terug op het concept van afnemende meeropbrengsten.

Om het voorbeeld van Barnett te gebruiken: Als je één Oreo-koekje eet zul je ervan genieten  — maar "als je een heel pak Oreo's opeet zal het laatste koekje nauwelijks nog plezier of genot opleveren."

Hij voegt daaraan toe: "Als je jezelf dag in dag uit beperkingen oplegt op het gebied van eten, dan zul je het saai gaan vinden. Maakt niet uit waar je van houdt."

Zowel Barnett als Payne zeggen elke werkdag een salade te eten als lunch.

"Ik ben salades in de loop der jaren lekker gaan vinden, maar voel geen aandrang om er teveel van te gaan eten", zegt Payne.

Als Payne naar Starbucks gaat bestelt hij een Americano met wat magere melk.

Je zal extra genieten als je jezelf - afhankelijk van je metaregels - een keer verwent.

Weeg jezelf elke dag om je cijfermatige doel op je netvlies te houden

Weigh yourself every day to keep the numerical goal in mind

Shutterstock

Deze strategie is wat meer omstreden dan de andere inzichten van Payne en Barnett, maar zij hebben er baat bij gehad.

Uit onderzoek uit 2015 dat is gepubliceerd in The Journal of Obesity blijkt dat mannen met overgewicht die zichzelf elke dag wegen en dan visuele feedback krijgen meer afvallen dan mannen die zichzelf niet regelmatig wegen. Daarbij weten ze hun nieuwe gewicht beter vast te houden.

Een onderzoek uit 2016 in hetzelfde magazine concludeert iets vergelijkbaars voor vrouwen.

Andere experts adviseren juist om je niet elke dag te wegen. Professor neuropsychologie Moran Cerf van de Northwestern University, die al meer dan tien jaar beslissingsprocessen bestudeert, zegt tegen Business Insider dat mensen zich het beste slechts één keer per week wegen.

Een diëtiste vertelde tegen USA Today dat ze haar meeste klanten afraadt zich dagelijks te wegen.

"Je kan je verliezen in al die getallen en je eigenwaarde af gaan meten aan wat je op de weegschaal ziet", zegt ze.

Stop met het meten van al het andere

Barnett en Payne noemen afvallen toch nog wel een "empirisch proces".

"Je bent eigenlijk de wetenschapper van je eigen lichaam", zegt Payne. Weeg jezelf 's ochtends, kijk of je gewicht omhoog of omlaag is gegaan en ga na wat je de dag ervoor hebt gegeten. Doe aanpassingen als dat nodig is.

Interessant genoeg adviseren de economen om niks anders dan je gewicht te meten. Barnett stelt dat, als je doel om gewicht te verliezen, dat het enige is dat je in de gaten moet houden  — en niet bijvoorbeeld het aantal stappen dat je zet.

Barnett stelt het heel eerlijk.

"Je overgewicht - of het gebrek daaraan  — is voor niemand een geheim", zegt hij. "Je zult op de hoogte moeten zijn van dat getal."

Hij zegt tenslotte: "Het is echt levensveranderend om dit aan je dagelijkse routine toe te voegen."

LEES OOK: De Nederlandse ‘Instagrampiloot’ Chris van Heijst maakt adembenemende foto’s op 11 kilometer hoogte – zo ziet dat eruit