Het is weer eb voor de bitcoin, en hoewel de cryptomunt vrijdag z’n laagste punt in meer dan twee maanden bereikte, geloven twee economen dat dit nog veel te hoog is.
De cryptomunt die furore bij het grote publiek maakte toen hij half december voorbij de 19.000 dollar schoot, zakte vrijdag door de 8.000 dollar – een koersdaling van meer dan 50 procent.
Richard Jackman, econoom aan de London School of Economics en zijn collega Savvas Savouri van Toscafund Asset Management, denken echter dat de bekendste digitale munt nog steeds ver boven zijn werkelijke waarde wordt verhandeld.
“We lezen vaak in de krant dat bitcoin geen waarde heeft en daardoor in een rationele markt geen prijs zou hebben, maar dat klopt niet,” aldus het duo donderdag in the Financial Times. “Bitcoin is ontwikkeld als een soort geld (vandaar de naam) en geld heeft een waarde – ondanks het feit dat het meeste geld, net als de bitcoin, geen andere kern heeft dan een elektronische.”
En die waarde is, althans volgens Jackman en Savouri, gebaseerd op de vraag ernaar als een ruilmiddel.
"En op basis hiervan is het relatief eenvoudig om de fundamentele waarde ervan te becijferen."
En die waarde ligt volgens Jackman en Savouri op 20 dollar. Dit is hun redenering:
De hoeveelheid bitcoin groeit maar mondjesmaat in de richting van de beroemde limiet en ligt nu op om en nabij de 15 miljoen. Het gebruik van bitcoin als betaalmiddel schommelt rond de 110 miljoen dollar per maand of 1.200 miljoen dollar per jaar. Als bitcoin hetzelfde zou zijn als gewoon geld, dan zou elke bitcoin gemiddeld viermaal per jaar in transacties gebruikt worden. We hebben nu 60 miljoen bitcoinbetalingen die een transactiewaarde van 1200 miljoen dollar ondersteunen - de daarvoor noodzakelijke waarde per bitcoin zou dus op 20 dollar moeten liggen.
Elke analyse heeft z'n maren en mitsen. En de "maar" in dit geval is dat bitcoin een marktwaarde van duizenden dollars zou kunnen hebben, maar dat de munt dan ook tegen de duizend keer zo vaak gebruikt zou moeten worden als betaalmiddel.
"Dat is natuurlijk onmogelijk: bitcoin ondersteunt momenteel slechts een fractie aan transacties," aldus het tweetal. "Als je uitgaat van zo'n enorme stijging van het gebruik, dan moet je niet alleen heilig geloven in de superieure kostenefficiëntie van de technologie, maar ook in het ontbreken van serieuze concurrentie."